Церемония в Киото почете паметта на загиналите в Украйна, в Русия със закон напомнят на Япония, че е победена

OFFNews 24 юни 2022 в 15:26 2534 1

В един от най-известните будистки комплекси в Япония беше отправена молитва за победа на украинския народ.

Снимка Facebook / Сергий Корсунски

В един от най-известните будистки комплекси в Япония беше отправена молитва за победа на украинския народ.

На специална церемония в храма Тоджи в Киото будистки монаси почетоха паметта на загиналите и отправиха молитва за Украйна, съобщи във фейсбук профила си посланикът на Киев в Япония Сергий Корсунски. „От началото на агресията в будистките храмове в Япония събират дарения и се молят за това, мирът в страната ни да се завърне най-скоро.“ – написа Корсунски. В същото време в Държавната Дума на Русия беше внесен законопроект, с който Деня на края на Втората световна война се преименува на Ден на победата над милитаристка Япония и края на Втората световна война.

Междувременно време японската верига ресторанти „Монтероса“ пусна за клиентите си украинско меню, като част от средствата ще отидат за покриване на хуманитарните нужди на Украйна. В ресторантите планират да готвят и борщ, но това ще стане веднага щом успеят да доставят в Страната на изгряващото слънце червено цвекло, което е рядкост в Япония. Засега се предлагат брандирани безалкохолни напитки с синьо-жълти етикети и надписи „Мир за Украйна“, „Солидарни с Украйна“ и „Слава на Украйна“.

На 15 юли в Кобе пък ще се състои гала представление на Киевския балет. Украинската национална опера и балет са познати в Япония от години, а турнето за лятото на 2022 е било планирано отдавна, но е било под въпрос заради започналата война. „Решихме да организираме турнето на нашите украиснски гости дори при тези обстоятелства, защото това ще бъде най-голямата подкрепа за танцьорите и тяхната страна, която ние можем да окажем“. Коментират домакините от Кобе в обявата за спектакъла.

В Япония актовете на симпатии към народа на Украйна могат да се забележат на битово ниво и в политическите среди. Това, наред с японските санкции, предизвиква раздразнение в Москва и обяснява внезапното желание за преименуване на деня, в който в Русия отбелязват края на Втората световна война. До 2022 година денят беше отбелязван на 2 септември, след това беше преместен на 3-ти. Новият законопроект е подготвен от група депутати и сенатори от Комунистическата партия на Руската федерация, сред които председателят на комитета на Думата по въпросите на отбраната Андрей Картаполов и председателят на комитета по международните въпроси на горната камара – Съвета на федерацията Генадий Карасин.

„Със започването на специална военна операция в Украйна Токио, в координация с Колективния Запад, разгърна неприятелска кампания срещу страната ни, безпрецедентна за съвременните руско-японски отношения“, се казва в обяснителната бележка.

Авторите на законопроекта посочват, че властите на Япония, в частност, „започнаха правна процедура за премахване на режима на най-облагодетелстваната нация за Русия, наложиха лични санкции срещу висшето руско ръководство и блокираха негови активи“.

„В политическия оборот на администрацията на Фумио Кишида трайно са се установили обвиненията в „агресия“ и заплахи като „ще ви накараме да платите висока цена““ – се казва още в мотивите за законопроекта, който трябва да бъде една от контрамерките на Русия срещу Япония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

1

редовно четящ

24.06 2022 в 21:07

А Япония неведнъж напомни на рашистан, че няма да подпише с тях мирен договор, докато не си върнат обратно Курилите.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки