Русия може да признае правителството на талибаните

OFFNews 20 октомври 2021 в 22:02 1620 1

Снимка БТА/AP

Москва е домакин на първите международни преговори с участието на талибаните, които превзеха властта в Афганистан на 15 август. Как протече срещата и ще бъде ли Русия първата страна, признала новия режим?

Днешната първа среща, в която взеха участие представители на 10 държави - Китай, Пакистан, Индия, Иран, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан и Русия, премина по протокол без вземането на конкретни решения. 

Русия призова талибаните да сформират приобщаващо правителство, в което да има представители на всички етнически групи и политически сили в Афганистан. Руският външен министър Сергей Лавров обаче се изказа позитивно за новите управляващи в Кабул. 

На днешната среща Лавров заяви, че Кремъл "признава усилията" на талибаните в опита да стабилизират ситуацията в Афганистан, откакто поеха властта в средата на август.

Конференцията идва дни, след като Москва съобщи, че Русия, Китай и Пакистан са готови да предоставят помощ на Афганистан, защото страната е изправена пред хуманитарна и икономическа криза. Днес Лавров призова и международната общност да предприеме действия и да предотврати хуманитарната криза в страната.

Въпреки това обаче Кремъл не е готов да признае официално управлението на талибаните. Лавров заяви, че такава стъпка няма да се приема "засега" и коментира, че първо очаква талибаните да изпълнят обещанията, дадени, когато поеха властта. А именно - излъчването на приобщаващо правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

21.10 2021 в 00:52

Хи-хи. 20 години гъзурчене на омериканците, и един месец отегчено говорене по телефона на руснаците.
Сравнете резултата, както казват в рекламите:)
 
X

Да помогнем на украинските деца!