Папата към мафиотите: Престанете да мислите за себе си и парите си. Нищо няма да отнесете на онзи свят

OFFNews 15 септември 2018 в 17:01 5610 0

Снимка wikimedia

Папа Франциск

В Палермо, по време на визитата си в Сицилия по повод 25 години от смъртта на свещеника Пиво Пулизи, убит от мафията, папата се обърна пряко към мафиотите с думите „Покайте се!“.

Не може да вярваш Бог и да бъдеш мафиот. Мафиотът не живее като християнин, защото богохулства с живота си името Божие, което е любов. Днес се нуждаем от мъже и жени на любовта и на честта; на служението, а не на насилието; на единението, а не на жаждата за власт, подчерта Франциск, цитиран от Vatican News.

Ако литанията на мафиотите е: „Ти не знаеш кой съм аз“, християнската е: „Аз се нуждая от теб“. Ако мафиотската заплаха е „Ще ми платиш“, християнската молитва е: „Господи, помогни ми да обичам“. Затова се обръщам към мафиотите: променете се! Престанете да мислите за себе си и парите си. Знаете, че нищо не можете да отнесете на онзи свят. Покайте се на истинския Бог Исус Христос, скъпи братя и сестри! На вас, мафиоти, казвам: ако не направите това, вашият живот ще бъде изгубен и ще бъде най-тежкото поражение, заяви папа Бергольо.

Папата подчерта, че сме изправени пред избора: да живеем за себе си или да дарим живота си, да изберем любовта или егоизма. Победата в живота не означава да живеем за себе си и да задоволим собствените си нужди, „привързани към нещата и парите, властта и удоволствията“, тъй като това води към неизбежна загуба – "дяволът ни чака с разтворени обятия“.

Най-силният глас не е онзи, който крещи повече, а молитвата. Най-големият успех не е за собствена слава, а личното свидетелство. Единственият възможен популизъм, единственият християнски популизъм е да се слуша и се служи на народа, без да се вика, без да се обвинява и без да се предизвикват разпри, заяви папа Бергольо.

Парите и властта не освобождават човека, а го правят роб, каза още Франциск.

Папата припомни свидетелството на убития от мафията отец Пулизи: „беден сред бедните на своята земя“; „не живееше, за да бъде видян, не живееше с призиви срещу мафията, но не се задоволяваше да не отговори на злото и сееше доброто“.

Преди 25 години, както днес, когато умира в деня на рождения си ден, той короняса живота си с усмивка, онази усмивка, която не позволява на неговия убиец да спи нощем, който каза: „В тази усмивка блестеше светлина“. Отец Пино бе беззащитен, но усмивката му предаваше Божията сила: не като заслепяващо сияние, а мека светлина, която дълбоко навлиза в сърцето и го разпалва, подчерта папа Франциск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки