Quantcast

Папа Франциск: Само три думи са нужни за радост в семейството

OFFNews Последна промяна на 30 декември 2013 в 17:28 10827 3

Папа Франциск. Снимка: wikimedia

Снимка Папа Франциск. Снимка: wikimedia

Папа Франциск. Снимка: wikimedia

Три са ключовите думи за мир и радост в семейството: може ли, благодаря и извинявай. Това послание отправи папа Франциск по време на молитвата Ангел Господен и по повод празника на Светото семейство.

Когато в едно семейство няма надмощие и се иска разрешение, когато няма егоизъм и се казва „благодаря”, и когато за някоя лоша постъпка се иска извинение, то в това семейство има мир и радост, каза папата, цитиран от Радио Ватикана.

Нека в Исус, Мария и Йосиф съзрем красотата на истинската любов, те да просветлят и утешат всички семейства по света, за да могат достойно да изпълняват поверената им Божия мисия, заяви папа Франциск.

Исус пожела да се роди в едно „човешко семейство, пожела да има майка и баща”, той изпита и драматичното положение на бежанците, белязано със страх, несигурност, неудобства, за да не се чувства никой изключен от близостта на Божията любов, каза папата.

В далечни земи, дори и когато намират работа, бежанците и имигрантите не винаги получават истинско гостоприемство, уважение, оценяване на ценностите, които носят. Техните законни очаквания се сблъскват със сложни ситуации и трудности, които понякога изглеждат непреодолими, посочи папа Франциск.

Нека помислим за драмата на тези мигранти и бежанци, които са жертва на отхвърляне от обществото, на експлоатация, на търговия с хора и робски труд. Но нека помислим и за „прокудените”, които аз бих нарекъл „скрити прокудени”, които се оказват вътре в самите семейства: старите хора, например, които понякога са считани за бреме. Често си мисля, че показателен знак за дадено семейство е отношението в това семейство към децата и възрастните, каза папата.

Светият Отец увери, че Бог е там, където човекът е в опасност, където има страдание, отхвърляне и изоставяне, но също и там, където човек мечтае и се надява да се завърне свободен в родината си, прави планове и избор за достоен живот.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.01 2014 в 21:08

Блудният син, постъпва дясно. Но Баща му, и брат му, са леви, и ще го приемат, когато поиска прошка - след фалита си.

01.01 2014 в 18:26

Абе някой чувал ли е жена да каже "извинявай" от сърце? Казват го понякога, но напълно съзнателно че с извинението си искат да постигнат някаква друга цел - т.е. манипулират ни.
На папата му е простено да не разбира жените - той все пак е монах и живее далеч от евините потомки.

31.12 2013 в 20:23

Не "извинявай" - това е заповедна форма.
"Извини ме" е правилното.
И още - прости ми, съжалявам.......
Да надвием егото си.
Да бъдем добри.