Папа Франциск: Само три думи са нужни за радост в семейството

OFFNews 30 декември 2013 в 17:28 11828 3

Папа Франциск. Снимка: wikimedia

Снимка Папа Франциск. Снимка: wikimedia

Папа Франциск. Снимка: wikimedia

Три са ключовите думи за мир и радост в семейството: може ли, благодаря и извинявай. Това послание отправи папа Франциск по време на молитвата Ангел Господен и по повод празника на Светото семейство.

Когато в едно семейство няма надмощие и се иска разрешение, когато няма егоизъм и се казва „благодаря”, и когато за някоя лоша постъпка се иска извинение, то в това семейство има мир и радост, каза папата, цитиран от Радио Ватикана.

Нека в Исус, Мария и Йосиф съзрем красотата на истинската любов, те да просветлят и утешат всички семейства по света, за да могат достойно да изпълняват поверената им Божия мисия, заяви папа Франциск.

Исус пожела да се роди в едно „човешко семейство, пожела да има майка и баща”, той изпита и драматичното положение на бежанците, белязано със страх, несигурност, неудобства, за да не се чувства никой изключен от близостта на Божията любов, каза папата.

В далечни земи, дори и когато намират работа, бежанците и имигрантите не винаги получават истинско гостоприемство, уважение, оценяване на ценностите, които носят. Техните законни очаквания се сблъскват със сложни ситуации и трудности, които понякога изглеждат непреодолими, посочи папа Франциск.

Нека помислим за драмата на тези мигранти и бежанци, които са жертва на отхвърляне от обществото, на експлоатация, на търговия с хора и робски труд. Но нека помислим и за „прокудените”, които аз бих нарекъл „скрити прокудени”, които се оказват вътре в самите семейства: старите хора, например, които понякога са считани за бреме. Често си мисля, че показателен знак за дадено семейство е отношението в това семейство към децата и възрастните, каза папата.

Светият Отец увери, че Бог е там, където човекът е в опасност, където има страдание, отхвърляне и изоставяне, но също и там, където човек мечтае и се надява да се завърне свободен в родината си, прави планове и избор за достоен живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!