Отново напрежение в Източното Средиземноморие

Йорданка Веселинова 01 септември 2020 в 12:50 2783 0

Снимка http://www.enetenglish.gr/

Турция е издала навигационно уведомление (НАВТЕКС), с което информира, че ще удължи сеизмологичните си изследвания до 12 септември, предава БТА. Това означава, че корабът “Оруч Рейс” и двата военни - “Атаман” и “Дженгиз Хан”, които го ескортират, остават в открити води край о. Крит поне още 12 дни. В отговор, Гърция също издаде такова уведомление.

Днес се очакваше турските кораби да се изтеглят, защото според последното навигационно уведомление проучванията трябваше да приключат на първи септември. В контекста на ескалиращото напрежение в Източното Средиземноморие, и въпреки заканите за санкции от ЕК, това не се случи. Дори напротив, вчера през деня Анкара обяви, че удължава проучванията си в открито море.

В отговор, вчера късно вечерта Гърция издаде навигационен телекс от станцията си в Ираклион, о. Крит, пише в.“Катимерини”. Гръцката страна твърди, че турският НАВТЕКС е незаконен, тъй като, според тях, се отнася до район, попадащ в континенталния им шелф.

Гръцкото външно министерство вчера заяви: “Турция продължава отдадено да изпълнява ролята си на причинител на проблеми и елемент на нестабилност в региона.” Те казаха още: “Гърция няма да бъде изнудвана. Разчитайки изцяло на международното право, морското право и правилата за добросъседски отношения, тя ще продължи да се стреми към споразумения за делимитиране на морските пространства с всяка една страна в региона.”

В основата на конфликта е евентуалното разширение на териториалните води на Гърция от 6 на 12 морски мили. Турският президент заплаши, че ако това се случи, ще бъде обявена война.

Важно е да се отбележи, че Анкара не е подписала Конвенцията на ООН по морско право, според която страните могат да увеличават териториалните си води до 12 морски мили.

Ердоган каза, че “Турция няма да търпи пиратство и бандитство в Егейския и Средиземноморския регион”, пише в. “Тюркийе”. Според в. “Дирилиш постасъ” пък Гърция цели да стигне чак до бреговете на Измир с увеличаването морското си пространство.

Днес  министърът на външните работи на Турция - Мевлют Чавушоглу, заяви, че Турция е готова за диалог с Гърция, стига да спрат провокациите в Източното Средиземноморие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!