Оцелели са само 58 от 510 души на крайцера 'Москва', твърди Иля Пономарьов

OFFNews 15 април 2022 в 14:21 1840 0

Само 58 моряци са били спасени от 510-членния екипаж на потъналия флагман на руския Черноморски флот - крайцерът "Москва". Това твърди руският политик Иля Пономарьов. Бившият депутат от руската Дума, който живее в украинската столица Киев от 2016 г., е единственият, който гласува против анексията на Крим през 2014 г.

Официална информация за спасените и загиналите няма нито от руска, нито от украинска страна.

Крайцерът бе силно повреден при взрив и пожар вчера и докато е бил теглен на буксир обратно към пристанище, е потънал - съобщи снощи Министерството на отбраната на Руската федерация. Версиите за случилото се на Русия и Украйна се разминават. Киев твърди, че е ударила крайцера с ракети "Нептун", а Москва - че пожар е детонирал боеприпаси.

Според украинските власти именно "Москва" е корабът, на чийто екипаж отбраняващите Змийския остров украински граничари пожелаха: "Русский военный корабль, иди нахуй!" (б.ред. - "Руски военен кораб, на****й си го!.").

Пономарьов твърди още, че е получил "интересна (и все още недоказана) информация", а именно - че потъването на крайцер "Москва" е "удавило" кариерата на командващия руския Черноморски флот. Той цитира информация, според която вицеадмирал Игор Остипов е арестуван.

В друга публикация във Фейсбук той твърди, че руските загуби вече нахвърлят 20 хил. души, без да са включени загиналите при потъването на "Москва".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки