Граничарите от Змийския остров са живи. В момента са военнопленници на Русия

Йорданка Веселинова 28 февруари 2022 в 14:50 12943 8

Украинските граничари от Змийския остров са живи и в момента са военнопленници на Русия, потвърдиха украинските военноморски сили.

На 24 февруари руските военни поеха контрола над украинския остров, който бе подложен на обстрел от две руски фрегати. Твърдеше се, че всички 13 граничари са убити.

Часове по-късно се появи аудиозапис, на който се чуваха последните реплики преди руснаците да започнат ракетен обстрел. Последната реплика на украинците се превърна в мото на съпротивата срещу окупаторите:

"Русский военный корабль, иди нахуй!" (б.ред. - "Руски военен кораб, на****й си го!.") 

На следващия ден граничарите бяха обявени за Герои на Украйна от президента Воладимир Зеленски.

Русия твърдеше, че няма убити на острова, въпреки заплахата, чуваща се на записа:

"Предлагам да сложите оръжията си и да се предадете, за да избегнете кръвопролитие и ненужни жертви. В противен случай ще бъдете бомбардирани".

Руската страна съобщи, че 82 души са взети в плен. Украинските военни обаче съобщиха, че са загубили контакт с острова и заради това смятаха, че всички негови защитници на острова са убити.

Днес украинските военноморски сили потвърдиха, че граничарите са живи и настояха за освобождаването им. На 26 февруари към острова отпътува и граждански кораб, чиято цел била да спаси граничарите. Екипажът на кораба също е в плен.

"Незаконното пленяване на граждански кораб – невоюващ, който не е изпълнявал никаква военна задача, нарушава правилата  на войната, нарушава и международното хуманитарно право. Настояваме Руската федерация незабавно да освободи незаконно заловените граждани на Украйна", пише в публикацията на украинските военноморски сили.

В съобщението се посочва още, че руската пропаганда се опитва да прокара тезата, че украинските власти са "забравили" и "погребали" своите подчинени.

ВМС на Украйна обаче заявяват руските сили са "забравили" да докладват, че са унищожили напълно инфраструктурата на Змийския остров, заради което страната не получава никаква информация от острова. Това е и причината, поради която се смяташе, че граничарите са убити.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1905

    8

    2021

    28.02 2022 в 22:20

    Опубликовано видео прибытия в Крым сдавшихся военных c острова Змеиный, которых «похоронил» Киев - Телеканал Звезда, youtube.

    -8580

    6

    zuljin сега като пишеш от 100 профила в сайта как ще ти платят рублите?

    -2275

    5

    IvanGrozn

    28.02 2022 в 16:29

    Защо да има шок? Хората лъжат за да си защитават държавата, докато джуджето Путин лъже за да я превземе. С две думи "иди нахуй!"

    6145

    1

    kokoten

    28.02 2022 в 16:02

    Добре е,че са живи момчетата,ама защо са живи тия дето ги умориха и направиха на герои....истината е,че и едните,и другите лъжат, и няма край....Боже,колко е безсмислена войната....преговаряйте и свършвайте по-бързо....