Нови разкрития срещу Джонсън - не въвеждал локдаун, защото умирали основно старци

OFFNews 20 юли 2021 в 14:17 4736 0

Снимка Getty Images

Борис Джонсън не е искал да въведе сериозно COVID ограничения миналата есен, защото е смятал, че умиращите са най-вече хора над 80-годишна възраст. Това е новото обвинение на Доминик Къмингс, бивш съветник на премиера на Великобритания, разкрива той в интервю за BBC.

Къмингс разказа, че в началото на пандемията Джонсън е искал да продължи седмичните си срещи с кралицата, въпреки рисковете за нейното здраве, ако се разболее. Бившият съветник коментира и противоречивото си решение да посети родителите си във фермата им след началото на първия локдаун.

Бившият съратник на Джонсън заяви, че той, заедно с главния съветник по научните въпроси сър Патрик Валанс и медицинския съветник професор Крис Уити са били хората, настоявали за затягане на мерките миналата есен, когато случаите започнаха сериозно да се увеличават.

На 13 октомври, след като смъртните случаи се увеличиха до над 100 на ден, лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър призова за локдаун от две до три седмици, но правителството взе решение срещу това.

В съобщения в WhatsApp от 15 октомври, споделени с BBC, Джонсън коментира, че "средната възраст" на починалите е между 81-82 години за мъжете и 85 за жените, което е над очакваната средна продължителност на живота. Премиерът добавя:

"Едва ли някой под 60 години влиза в болница... и от тях почти всички оцеляват. Вече не се хващам на тези пресилени от NHS неща. Хора, мисля, че може да се наложи да извършим повторна оценка... В тази страна има максимум 3 милиона на възраст над 80 години . "

Все пак на 31 октомври премиерът обяви четириседмичен локдаун, заявявайки, че това е необходимо за да се предпази здравната служба, тъй като данните предполагат, че смъртните случаи могат да достигнат "няколко хиляди на ден"  ако не се вземат сериозни мерки. 

Срещите с кралицата

Къмингс заяви, че се е намесил, за да спре ежеседмичните лични срещи на Джонсън с кралицата, тогава на 93 години.

Той твърди, че на 18 март премиерът е заявил, че ще се срещне с нея, "защото това прави всяка сряда", но Къмингс е успял да го разубеди, защото рисковете от една среща биха били много сериозни.

Бившият съветник допълва, че изглежда Джонсън не е преценил възможността да предаде вируса на кралицата ако е болен и всичко, което би последвало от това. 

Дългият път на север

На 27 март миналата година, четири дни след началото на първия локдаун, Къмингс закара съпругата и сина си от Лондон до фермата на родителите си в окръг Дърам на около 420 км от Лондон.

Докато беше там, той пътува и на 50 км до замъка Барнард с обяснението, че му трябва преглед на зрението преди обратния път към столицата.

Когато тези подробности бяха разкрити, те предизвикаха огромен гняв и обвинения в налагане на двоен стандарт в момента, когато всички пътувания на дълг разстояния без уважителна причина бяха забранени. 

В интервюто си Къмингс разказа, че е решил да премести семейството си в Дърам преди съпругата му да се разболее от COVID, заради притеснения за сигурността на дома им в Лондон. 

На въпроса защо е представил не напълно вярна история, Къмингс призна, че е направил нещата по грешен начин и по-доброто решение би било да подаде оставка и да си замълчи или да обсъди със семейството си и да разкаже истината. 

Къмингс беше многократно призован да представи доказателства за твърденията си. Той обяснява, че при публично разследване ще бъдат открити такива.

В отговор от Даунинг Стрийт заявиха, че премиерът е предприел "необходимите действия за защита на живота и доходите, ръководен от най-добрите научни съвети" през цялата пандемия. Те добавят и че правителството е въвело най-бързата ваксинационна кампания и е попречило NHS "да бъде претоварена чрез три общонационални локдауна". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови