Напрежение и сблъсъци в Мадрид по време на предизборната кампания

Ружа Райчева 09 април 2021 в 13:53 2191 0

Снимка БТА/АП

Демонстранти на VOX

Напрежение и сблъсъци съпътстват предизборната кампания в Мадрид. Испанската столица, която е и административен център на автономната област Мадридска общност, е пред предсрочен вот след разрив в управляващата коалиция и подадената в сряда оставка на регионалния премиер Изабел Диас Аюсо. Той трябва да се състои на 4 май.

Сблъсъците стават по време на митинг на крайнодясната VOX на площада на Конституцията, известен като Червения площад, в квартал Валекас вечерта на 7 април, съобщава РИА "Новости", цитирана от БГНЕС. Те са между полицията и леви привърженици, които организират контрапротест.

След началото на митинга на Червения площад се появяват протестиращи леви и представители на антифашистки организации. Контрапротестиращите изграждат барикади от контейнери към изходите на площада. Започват да хвърлят камъни и стъклени бутилки по полицейския кордон, разположен по периметъра на демонстрацията на VOX. Полицаите отвръщат с удари с палки.

Конфликтът е овладян с цената на арестувани и ранени. Той става пред очите на лидера на VOX Сантяго Абаскал и кандидата за премиерския пост в автономната област Росио Монастерио.

Жители на района определят кампанията на VOX в Пуенте де Валекас като провокация. Там подкрепата за VOX на миналите избори беше само 5%, докато левите партии спечелиха убедително със 77%.

"Ние сме зона на работническата класа. Не ни харесва фактът, че фашистите идват тук", казва местна жителка на име Селио. Тя е облечена в лилави дрехи - символ на феминизма. Смята, че VOX се опитва да „върне страната към Средновековието“ с идеите си за жените и мъжете и дори „отрича да има насилие над жени“.

Oчаква се напрежението в Мадрид да продължи да расте до провеждането на изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!