ФСБ арестува за държавна измяна трети учен от Новосибирск, задържаният е специалист по хиперзвуковите оръжия

OFFNews 05 август 2022 в 17:00 2923 2

Със специален полет на ФСБ Александър Шиплюк е бил преведен в килия в московския

Снимка The Insider

Със специален полет на ФСБ Александър Шиплюк е бил преведен в килия в московския "Лефортово"

Директорът на института за теоретична и приложна механика (ИТПМ) на Руската академия на науките в Новосибирск Александър Шиплюк е бил арестуван по подозрение в държавна измяна, съобщи агенция „Интерфакс“ с позоваване на заместник-директора по научната дейност Андрей Сидоренко.

„Да, има такава информация. Подозират го в държавна измяна.“ – казва Сидоренко. На територията на Института са извършени оперативни мероприятия и обиски, Шиплюк е арестуван на работното си място. Според Комерсантъ арестът е резултат от разработка на службата за икономическа сигурност на ФСБ. Според една от версиите е възможно ученият да е предал зад граница сведения за хиперзвуковото въоръжение на Русия. Освен научната си длъжност, Александър Шиплюк е член секцията по хиперзвуковите оръжия на научно-техническия съвет на военно-промишлената комисия при правителството на Руската федерация.

56-годишният Шиплюк е член-кореспондент на Руската академия на науките, един от най-добрите учени в света в областта на високоскоростната аерогазодинамика и експерименталното изследване на газовите потоци. Ученият е транспортиран със специален полет в Москва и е изолиран в килия в „Лефортово“.

Според заместник-директора арестът на Шиплюк няма връзка със задържането и образуваното предварително производство срещу старши научния сътрудник от ИТПМ Анатолий Маслов, който в началото на юли беше задържан също по подозрение в държавна измяна и прехвърлен в следствен изолатор на московския затвор „Лефортово“.

Шиплюк е третият учен от Новосибирск, който е обвинен в държавна измяна от началото на войната в Украйна. Преди това органите арестуваха директно в болницата страдащия от рак в последен стадий Дмитирий Колкер, който впоследствие почина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

05.08 2022 в 19:18

Орките се страхуват и от сенките си! Но най-вече ги е страх от образованите мислещи хора!

-60

1

офф бее

05.08 2022 в 18:35

Скапани орки! Имат половин процент интелигенция и се опитват да я изкоренят!
 
X

Да помогнем на украинските деца!