„Всички цесии от КТБ от юни до ноември 2014 г. ще бъдат признати“

OFFNews Последна промяна на 22 април 2015 в 19:20 3281 11

Георги Кадиев

От днешното решение на съда става ясно, че всички цесии и прихващания от юни до ноември ще бъдат признати за валидни.

Това заяви пред БНТ депутатът от БСП Георги Кадиев.

По-рано днес Софийският градски съд обяви КТБ в несъстоятелност, считано от 6 ноември 2014 г. Всички цесии след тази дата ще бъдат атакувани в съда. КТБ обаче беше затворена още на 20 юни 2014 г. и цесиите до началото на ноември ще бъде много трудно да бъдат обявени за невалидни от съда.

Така се оказва, че за валидни ще бъдат обявени и цесиите на министъра на културата Вежди Рашидов, който е успял да спаси милионите си в КТБ – над 2,6 млн. лева, с две цесии, една от които с фирма на Богомил Манчев, от 27 октомври 2014 г.

Логично беше датата за обявяването в несъстоятелност да е през септември или преди това. Направихме така, че цесиите да не се приемат, но пак се оказа, че някои ще бъдат признати, коментира Кадиев.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров също посочи, че е разочарован от решението на съда.

Ако сега се окаже, че едни хора са по-хитри от други и те ще си получат парите, се получава една неравнопоставеност, категоричен е Димитров.

Предложението на Софийския градски съд не е окончателно и може да бъде обжалвано. От БНБ обаче засега не са декларирали такова намерение.

До момента няма направена истинска проверка на „Банков надзор“ в БНБ по случая с КТБ, затова с още няколко депутати внесохме предложение Сметната палата да направи такава проверка. Предложението ни ще бъде гласувано утре в бюджетната комисия в парламента и ми е много интересно кой как ще гласува, каза още Димитров.

Има лоби, което манипулира истината за КТБ и тя ще бъде скрита. Няма да видите и Цветан Василев в България, категоричен е Георги Кадиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.04 2015 в 23:38

Не бива да се допуска истината за КТБ да остава скрита. Цветан Василев и всичките му дружки, замесени в източването на банката трябва да бъдат подведени под отговорност.

23.04 2015 в 20:58

'
цесиите на съдиите не може да се обжалват ;)

23.04 2015 в 18:58

Да се събудят органи и да започне гонка на виновните за КТБ. Всички до 1 трябва да осъдени. Къде са парите? Кой ще поеме отговорност? Кога ще бъде екстрадиран Цветан Василев? Няма да се откажа да питам отговора на тези въпроси и да чакам истината.

23.04 2015 в 17:30

Запор на всички активи и сметки до решаване точния брой на акционерите с трите си имена, които ще възстановят 3.5 милиарда на държавата. Помежду си те да разпределят дяловете , които ще връщат, освен тях да се включат и служителите , които са осъществявали "подкупен одит" на КТБ. Който не иска да връща парите на държавата да му се наложи конфискация на имуществото и нулиране на банкови сметки във всички наши и чужди банки със законов акт за незаконно придобито имущество. Иначе се получава узаконяване на кражба на държавни пари , тъй като при присъден фалит тези цесии и прихващания трябва да се осребрят на участвалите в цесионната схема , което е пладнешка кражба на активите на КТБ , които дефакто и деюре вече са държавни до сумата 3.5 милиарда.

23.04 2015 в 16:47

Човек от законова гледна точка умира, когато смърта бъде констатирана от компетентно лице, лекар.
Банката умира, когато смърта и бъде констатирана от БНБ.
Ако гледаме кога КТБ е реално умряла, може да се окаже, че никога не е била жива, защото си беше пирамида.

23.04 2015 в 14:07

Един съд, ако е наистина независим, не се влияе от действията или бездействията на друга институция. Един мъртвец не умира чак в момента, когато му издават смъртния акт, за да може да му начислят сметки за последно. Българското кривосъдие за пореден път показва, че не се води от реалността, а от удобството на решенията. Удобство за едни да им се платят сметките, неудобство за останалите, които плащат чуждите сметки.

23.04 2015 в 13:35

И от какво точно не са доволни от решението на съда?
Съдът трудно би могъл да вземе друго решение, защото ако БНБ е знаела по-рано, че банката е неплатежосподобна е трябвало да и отнеме лиценза в пет дневен срок.
След като не го е направила, явно е считала, че банката не е наплатежо способна. Все пак квесторите ги е назначила БНБ и тя първа е получила, т.нар. одитен доклад.
Тоест съдът приема, че БНБ не е считала банката за неплатежоспобона преди началото на Ноември 2014. А точно БНБ е имала най-пълната възможна информация.
За да се оспори дата за обявяване в несъстоятелност, ще трябва да се покаже, че БНБ умишлено и/или поради небрежност (некомпететнтност) не е обявила КТБ за неплатежоспособна по-рано.
Тук възниква въпроса, защо не го е направил, след поставянето под специален надзор, след като не е бил платен дълга към облигационерите или след излизането на одитния доклад. И дори защо не го е направила след опита, успешен, да се увеличи капитала със заеми от самата себе си.

23.04 2015 в 10:07

Стана ясно, че управниците са се сдушили да прехвърлят всичко на гърба на обикновените хора. Всички уж разправии са цирк за пред очите на хората. Тия от БНБ действат в комбина с финансовия министър, ама на уж не са на едно мнение.
Най-вероятно и пръста си няма да мръднат да обжалват
решението на съда. Нали точно те най-много се разкатаваха и се правеха че уж проверявали нещо.
Специално Кадиев в случая е от малкото дето имат куража да се обаждат напреко на задкулисните уговорки.

23.04 2015 в 02:58

Решението може да бъде обжалвано, но надали.
Става още по-ясно защо Искров продължава да е начело на БНБ, въпреки че всички му "искат" оставката и защо Фондът за влоговете беше поверен в ръцете на хора от ПИБ - другата банка на властта.

22.04 2015 в 20:20

докога? ми докато си избирате такива като кадиев, гербавите и техните по-дребни лакеи като атака и ребе да ви управляват.