Вместо да напусне съюза с комунистите, партията на Софиянски опитала да ги изключи

"Граждани на протеста" остава от 5 партии, реши ЦИК, след разцепление в коалицията още преди вота

OFFNews 26 февруари 2021 в 15:30 3911 0

Партията на Стефан Софиянски Съюз на свободните демократи, която е част от коалиция "Граждани на протеста" заедно със "Съюз на комунистите в България", се е опитала да изключи тъмночервените си партньори. 

Това става ясно от решение на ЦИК, която обаче отказва промени в коалицията. ССД напуска коалицията "Граждани на протеста, в която е заедно със Съюза на комунистите. Колегите са направили техническа грешка, преговаряли с други партии, пък подписали ... няма какво да обсъждаме, утре ще напуснем, обяви Софиянски, който сега е само редови член на основаната от него ССД, на 21 февруари. 

Вместо да напусне обаче, ден по-късно ССД, Българска земеделска партия и "КОЙ – Компетентност, отговорност и истина" взели решение за заличаване от състава на коалицията „Съюз на комунистите в България“. Това обаче няма как да стане, защото петият член - партия „Българската левица“ изрично е заявила, че не е съгласна с взетото решение от останалите три формации. 

Така, поради липса на необходимото квалифицирано мнозинство, ЦИК отказва промени в коалицията и тя остава от пет партии. Представлява я Светозар Съев, който е известен и като кандидата за вицепрезидент, в чийто списък за подкрепа бе попаднала, без да знае, журналистката от bTV Мария Цънцарова. 

Партия "Българската левица" е основана от покойния вече социалист Илия Божинов, който напусна БСП през 2009 година.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки