Рашков vs. ГЕРБ: Съжалявам, че през 90-те не се справихме с Борисов, но има време

Йорданка Веселинова 23 юли 2021 в 12:37 6653 0

Снимка БТА/ Асен Тонев

"Що се отнася до мутренските времена, за тогава съжалявам само, че не се справихме с вашия лидер (Бойко Борисов). Но има време, това зависи от вас. Дайте ни тази възможност", заяви в пленарна зала служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Изслушването на служебния министър преминаваше с постоянно репликиране от страна на депутатите от ГЕРБ, което провокира Рашков да заяви, че поведението на тази парламентарна група му напомня на това на силовите групировки от 90-те.

Тогава Тома Биков от ГЕРБ го обвини, че не се е справил с мутренските времена през 90-те години, както и че в този период той е протестирал и е ходил "да сваля с камъни" Жан Виденов и Рашков.

"Вие бяхте шеф на следствието по време на мутренските години. Сега сте морален стожер на нацията, казвате кой става и кой не", заяви Тома Биков.

Рашков пък му отговори, че през 90-те не е бил шеф на следствието, а когато е станал народен представител се е държал много по-прилично от него. Той допълни, че единствената му грешка от мутренските времена е, че не се е справил с лидера на ГЕРБ. И допълни:

"Но има време, това от вас зависи. Дайте ни тази възможност!"

Тези думи на Рашков спечелиха аплодисментите на народните представители. Изключение направиха само депутатите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, които в стила на 45-НС, освиркаха говорещия и подвикваха от местата си.

Маноил Манов и Томислав Дончев от ГЕРБ светкавично поискаха думата, за да защитят лидера на партията си.

"Когато един служебен министър се изправи и започне да раздава квалификации и да се моли да го направят министър в следващ кабинет, е странно, че председателят на НС мълчи", заяви Манев.

Дончев пък сравни Рашков с Георги Димитров:

"Тази зала е видяла много опитни оратори, законотворци... Тази зала помни и исторически дъна. През 1947 г.  Георги Димитров казва на Никола Петков "Вие отивате в затвора". Днес също министър от тази трибуна заявява, че ще се справи с партиен лидер". 

"Единственият аналог е със случилото се през 1947 г.", обобщи Дончев.

Последваха аплодисменти от средата на залата (ГЕРБ-СДС).

"Вие предизвиквате министъра от самото начало. Той е министър и трябва да го уважавате като министър", опита се да прекрати спора председателят на НС Ива Митева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки