Петков: България е лоялен съюзник в Алианса и единството е най-силният отговор

OFFNews 25 януари 2022 в 19:31 1896 1

Снимка Пресцентър МС

България е лоялен съюзник в Алианса и единството е най-силният отговор, заяви премиерът Кирил Петков по време на заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

На заседанието са обсъдени "рисковете и предизвикателствата в контекста на усложнената среда за сигурност в резултат на напрежението около границата на Украйна".

Участниците в заседанието са представили на премиера анализ на геополитическата ситуация, както и евентуалните мерки, обсъждани в рамките на НАТО за демонстриране на солидарността на югоизточния му фланг.

Министър-председателят е категоричен, че всички решения, които правителството ще вземе, ще са съобразени с развитието на ситуацията и евентуалното ескалиране на конфликта, включително мерки за избягване на негативни икономически ефекти.

Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи развитието на ситуацията и ще подготви план за действие при различни сценарии.

На днешното заседание на Съвета по сигурността са присъствали и министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на службите за сигурност.

Очаква се утре министърът на отбраната Стефан Янев да внесе за утрешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото й обезпечаване. Решението на кабинета предстои да бъде обсъдено и в пленарна зала на свиканото извънредно заседание в сряда следобед. Тогава Кирил Петков ще бъде изслушван отново.

От МС информират, че премиерът ще информира депутатите за взетите по препоръка на Съвета мерки от МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови