На първо четене: Разрешават на бизнеса да преподава в университетите

OFFNews 26 септември 2018 в 16:21 4694 0

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование, които позволяват изявени специалисти от практиката да провеждат лекции от общия хорариум в университетите.

Законопроектът дава възможност до 10 на сто от общия хорариум от учебните часове по учебен план при степен "бакалавър" и до 20% при степен "магистър" да могат да се провеждат от специалисти от практиката. Преценката кой да бъде поканен и какви часове да получа се прави от съответния факултетен съвет, предвиждат поправките.

Идеята на измененията е работодателите да се насърчават да изготвят и да внасят предложения за обновяване на учебните планове и програми. Предвижда се още представители на работодателите да получават и правото да участват в постоянните комисии към Националната агенция за оценяване и акредитация.

По време на обсъжданията на поправките в пленарната зала от ДПС изразиха притеснението си, че не винаги представителите на практиката и бизнеса биха били добри преподаватели. Те все пак обявиха, че намерението на промените е добро.

"Трябва да се дадат по-точни критерии как ще бъдат избирани хората, които да участват в образователния процес", коментира депутатът Ерол Мехмед.

"Обединените патриоти" също изразиха подкрепата си за промените, но имаха критики към това как ще се регламентират специалистите, които ще бъдат включени в обучението. "Университетите са консервативно структурирани и в тях действат утвърдени механизми на работа, а чрез новите промени им се дава възможност за провеждане на по-атрактивна образователна политика", коментира депутатът доц. Милен Михов.

От БСП избраха да се въздържат при гласуването. Причината - според социалистите университетите и сега имат добра връзка с икономиката и бизнеса.

"Подобни общи предложения няма да подобрят системата на външното образование, а напротив – ще доведат до влошаване на проблема", коментира народният представител от левицата Николай Цонков.

ГЕРБ подчертаха, че университетите са съгласни с измененията в закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки