Христо Иванов ще се състезава със себе си за лидер на Да, България

OFFNews 24 януари 2022 в 13:49 2488 3

Христо Иванов е единствената номинация за председател на "Да, България" според информация на интернет страницата на партията.

Преди дни той обяви, че не е издигал сам кандидатурата си, "но ако ме изберат на конференцията на 29 януари, няма да откажа да водя "Да, България".

Националната конференция на формацията, която е част от коалицията "Демократична България", трябва да избере лидер и ръководство. Срокът за номинациите от местните структури изтече на 9 януари. 

Кандидатите за членове на Националния съвет са 134, сред които са досегашните Антоанета Цонева, Божидар Божанов и др.

По устав съветът се състои от председателя на "Да, България" и от не по-малко от 50 членове, избрани от Националната конференция. В момента съветът е от 79 партийци, заедно с лидера. На предстоящия форум се очаква да бъдат направени промени в устава.

Христо Иванов обяви, че подава оставката си начело на "Да, България" заради "изключително лошия" резултат на "Демократична България" на парламентарния вот на 14 ноември. Това стана още на другия ден след обявяване на изборните резултати.

На изборите на 11 юли ДБ събра 12.64% от гласовете за Народно събрание, а през ноември резултатът падна до 6.37%.

Другият съпредседател на ДБ и лидер на ДСБ ген. Атанас Атанасов също подаде оставка. Демократи за силна България ще избират ново ръководство на 12 февруари. Тепърва клубовете в ДСБ ще се събират за номинации на председател. От думите на Атанасов след изборите обаче се разбра, че той се кандидатира отново за поста. Другият известен досега претендент е дългогодишният председател на партията за софийския район "Лозенец" Елена Спасова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

2

Човека

25.01 2022 в 01:27

Няма нужда да се състезава за лидер на партията която сам е създал и направил толкова много. Всякакви сравнения с Нинова са неуместни.