Христо Иванов: Ако ме изберат за лидер отново, няма да откажа

Следващият главен прокурор може да е жена, против съм спецправосъдието да се разпарчетосва в цялата страна, обяви лидерът на "Да, България"

OFFNews 20 януари 2022 в 08:27 4797 3

Снимка Архив

Номиниран съм от много структури на партията за лидер отново, аз не съм издигал кандидатурата си, но ако ме изберат на конференцията на 29 януари, няма да откажа да водя "Да, България" отново.

Това каза лидерът на "Да, България" Христо Иванов, който подаде оставка заради резултатите на "Демократична България" на изборите на 14 ноември, по БНТ.

Той се обяви против предложението на бившия служебен министър Янаки Стоилов за реформа на спецправосъдието. "Специализирано правосъдие - да, но без специализиран съд. Трябва да се запазят добрите страни в специализацията, като на мястото на сегашните структури се създадат специализирани отеления и отдели, обяви през септември Стоилов. Това означава да разпарчетасаме спецпрокуратурата в цялата страна, заяви днес Иванов. 

По думите му следващият главен прокурор може да бъде жена за първи път в историята на България. Така, както стана с новия председател на ВКС, коментира Иванов избора на Галина Захарова за наследник на Лозан Панов. 

“Трябва да съставим временна парламентарна комисия, която да започне обсъждане на конституционните промени, свързани със съдебната власт.” За това призова в интервю по БНТ съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. Той изрази надежда, че до есента можем да имаме реформирана съдебна система след законодателни и кадрови промени. 

Идеята си за такава комисия и възможността тя да постигне успех Иванов обоснова с налични предпоставки за политически консенсус. В речта на президента Румен Радев пред Народното събрание за втория му мандат лидерът на “Да България” вижда силен ангажимент на държавния глава, който извежда съдебната реформа пред скоби, при това реформа, фокусирана върху прокуратурата чрез конституционни промени. В предизборните заявки на опозицията от ГЕРБ и ДПС също има ангажимент за съдебна реформа, каза Иванов.

Той подчерта, че са необходими политически усилия за осигуряване на парламентарно мнозинство от две трети от депутатите, което ще е необходимо в множество гласувания - за конституционна промяна, за преструктуриране на Висшия съдебен съвет и за избор на Инспекторат на ВСС. Всичко това, по думите му, трябва да се случи в следващите 6-8-10 месеца. Иванов допусна, че може да се удължат сроковете по избор на нов състав на ВСС тази година, за да се осигури напредък в работата по конституционните промени и в осигуряването на широко парламентарно мнозинство за същинска съдебна реформа.

Трябва да се увеличи парламентарната квота за избор на съдиите и да се намали тази за прокурорите - тази формула следва от международни стандарти, каза още Христо Иванов. И припомни, че през 2015 г. е предложил като правосъден министър такава реформа, но тя бе отхвърлена от парламента. 

“Международната практика показва, че трябва да има голямо мнозинство от съдии, избрано от съдии - това е съдийското самоуправление. Но няма принцип на прокурорско самоуправление, няма отчетност, когато прокурорите във ВСС са подчинени на главния прокурор”, подчерта Иванов.
Той е убеден, че в един така преструктуриран ВСС, с намалена парламентарна квота за съдиите и увеличена за прокурорите, ще има външен контрол над главния прокурор, който и да е той, а такъв може и да е и жена, както стана с председателя на ВКС.
Противопоставянето на тази реформа означава да се дискредитираме в Европейския съюз и дори да не получаваме пари по Плана за възстановяване и устойчивост, в който от България се иска яснота как ще бъде осигурена отчетност на главния прокурор, предупреди Христо Иванов. “Ако не можем да го направим, това значи нови санкции по Магнитски, липса на перспектива за Шенген, ограничаване на перспективата за Еврозоната, ограничаване възможността за усвояване на еврофондове и помрачаване на привлекателността на страната за инвестиции”, продължи съпредседателят на “Демократична България”.

Той припомни, че в последния доклад на Държавния департамент на САЩ за инвестиционната привлекателност на България думата “корупция” фигурира 24 пъти, и че всяко нейно споменаване ни струва по един милиард загубени инвестиции, т.е. ние плащаме за корумпираната съдебна система с липсата на нови работни места.

Председателят на парламентарната група на “Демократична България” се противопостави на идеите на БСП за трансформиране на Специализирания наказателен съд в пет регионални спец съдилища, “защото така ще феодализираме този съд, а и тези съдии, подбрани от един компрометиран бивш състав на ВСС, ще бъдат запазени, но вече децентрализирани из страната”. 

Същевременно той не смята, че обемът от дела, които досега се гледаха от този съд, ще е толкова голям и за в бъдеще, нито че е необходима чак такава специализация на съдиите - специализация е необходима в прокуратурата. И призова да се придържаме към предложението на Министерството на правосъдието за закриване на спецсъда.

От ГЕРБ са заложили преструктурирането на ВСС в предизборната си програма, в ДПС също говорят за реформа, тоест – и управляващи и опозиция признават, че промените във Висшия съдебен съвет са неизбежни. Това е политчески изпит за ГЕРБ и ДПС – дали те ще осъзнаят отговорността си да отпушим вече тази тема или ще продължат да бъдат в плен на своите зависимости от статуквото, каза Христо Иванов.

От "Демократична България" ще предложат да се създаде временна парламентарна комисия за промени в конституцията. Целта е измененията на основния закон да станат факт след широка дискусия, а не да са наложени предварително под формата на законопроект. Целта е промените във ВСС да са факт до есента.

Ако някъде в България има съдии със зависимости, има прокуратура, която да ги разследва, има инспекторат към ВСС, съдебната система трябва да може да се изчиства от "гнили ябълки". Това не означава да преструктурираме съдебната власт и да запазваме такива магистрати. Това, че сега инспекторатът игра във филма "Широко затворени очи", трябва да се промени, подчерта Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

3

Име на профила

20.01 2022 в 13:42

Дай път на нормалните, егоманияк. Малкото останали гласоподаватели гласуват за ДБ въпреки теб, не заради.