Гълъб Донев: Ръстът на пенсиите ще е по-висок от инфлацията

Актуализацията на ДОО гарантира финансовата стабилност на системата

OFFNews 17 септември 2021 в 21:47 2356 0

Разбира се, че това, което се случи с актуализацията на трите закона за бюджета в НС, приличаше по-скоро на предизборна кампания, отколкото на един смислен парламентарен дебат. 

Това призна социалният министър Гълъб Донев пред БНТ.

Той обаче бе категоричен, че мярката с вдигането на пенсиите е трайна, защото е влязла в Кодекса за социално осигуряване. А актуализацията на ДОО е била направена така, че да бъде гарантирана финансовата стабилност на системата. Парите за възрастните ще се вдигнат средно с 14%, обясни Донев.

"За голяма част от българските пенсионери това е единственият доход, който получават. 47% от българските представители на третата възраст живеят в риск от бедност и социално изключване", каза Донев.

По думите му ръстът на средната пенсия до края на годината ще е до 600 лв. и ще е по-висок от инфлацията. 30% от доходите на българските пенсионери отиват за храна и облекло, посочи той.

На въпрос дали Кирил Петков и Асен Василев са работили за партия, докато са били министри, Гълъб Донев отговори с "мисля, че не". Той гарантира от свое име, че хора на държавна служба няма да бъдат използвани за създаването на партия около двамата бивши министри. 

"Заръката на президента Румен Радев към всеки един член на (сегашното) служебно правителство беше да запази своя неутралитет, да бъде далеч от политическите партии, да изпълнява своите задължения и да може да подготви едни честни и справедливи избори, да минимизира купения вот, така че да се проведат през ноември месец избори 2 в 1", посочи Донев.

Няма списък за уволнения в държавата, аз поне не съм виждал такъв, категоричен е Гълъб Донев в отговор на въпрос за уволнението на проф. Асен Балтов от "Пирогов".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!