Депутатите напуснали ИТН ще мислят до петък дали да подкрепят правителство на Асен Василев

Ангел Марковски 03 юли 2022 в 20:18 973 0

Иво Атанасов, Асен Василев и Кирил Петков.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Иво Атанасов, Асен Василев и Кирил Петков.

До петък независимите депутати, напуснали ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН), ще решат дали да подкрепят правителство на Асен Василев, стана ясно от думите на нечленуващия в парламентарна група Иво Атанасов на брифинг след края на консултациите с "Продължаваме Промяната“ в Народното събрание.

Това е решение, което ще трябва да вземем заедно в "Продължаваме Промяната“ (ПП) с Националния съвет на партията, така номинираният за премиер Асен Василев отговори на въпрос, ако до петък не се намерят минимум 121 депутати, които да застанат зад предложения от ПП кабинет, ще върнат ли на президента мандата неизпълнен или ще го подложат все пак на гласуване в пленарната зала. Запазвам личното си мнение за себе си в този момент, уточни той.

От думите му стана ясно, че в работната група, която от утре започва работа в конкретика по програмата, ще участват и независимите народни представители, напуснали ИТН. Работната група трябва да изготви както програмата на правителството, така и законодателната програма.

Продължаваме разговори в търсене на подкрепа, както казах и вчера- всеки един депутат, който смята, че самостоятелно може да взема решения, е добре дошъл на разговори по програмата, посочи Василев. И добави, че желанието на ПП е да изработи най-добрата програма, в която да се вземат предвид интересите на избирателите. Още съм оптимист за намиране на подкрепа, подчерта той.

Няма безусловна подкрепа, имаме много допирни точки, нас ни интересува ясна законодателна програма, както и такава за действията на правителството през срока на съществуването му , обясни Иво Атанасов. По думите му въз основа на това всеки един от независимите депутати ще изясни сам за себе си дали ще подкрепи или не предлаганото правителство.

Знаем, че национално отговорно поведение е да има правителство, но правителство с ясна програма и действия в интерес на България, подчерта той . С ПП имали допирни точки по отношение на борбата с корупцията, промените в КПКОНПИ, регулаторните органи, съдебната реформа, службите за сигурност. В тази посока ще развием програмата, по която да работим, до петък всеки ще изрази своето становище – от какво е доволен, ще подкрепи или не новия кабинет, повтори депутатът. Ако изготвим качествена програма и с ангажиментите на всяка от парламентарните групи, и ние като независими – продължаваме и ще гласуваме за правителството, увери той. Според него е по-добре е да се гради, отколкото да се руши. Той самият увери, че не води разговори с други депутати в търсене на подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!