Ексклузивно Тежка катастрофа на сръбски автобус с деца на АМ Тракия: има ранени

Близо 4000 тона опасни боеприпаси "цъкат" в страната

Юлиан Христов Последна промяна на 21 март 2015 в 07:28 3339 0

Армията няма пари за унищожаване на стари боеприпаси

7 млн. лв. са необходими на Министерството на отбраната, за да се отърве от 3538 тона излишни боеприпаси. Парите обаче към този момент не са осигурени. 

От военното ведомство представиха плана за утилизация на стари боеприпаси за 2015 година.

От излишните боеприпаси най-голям е делът на морските – 1569 т., което е близо половината от цялото количество. 976 т. пък са авиационните средства за поразяване. Справка на МО показва, че към 31 януари 2011 година общият брой на излишните боеприпаси е бил 15 300 т., като тогава от бюджета са заделени 1.3 млн. лв. от общо необходими 14 млн. за 2012 г. тези пари са били 500 хил. лв.

Освен тези боеприпаси обаче, има и допълнително 76 тона гръцки противопехотни мини от взривилия се миналата година завод "Миджур". Боеприпасите трябва да бъдат предадени за унщожение в държавния завод в Костенец, но преди това трябва да се мине процедура по Търговския закон, с която да се превъзложи работата по унищожението им. Разходите по утилизацията трябва да бъдат поети от собственика на "Миджур". 

Очаква се към края на годината бюджетът за отбрана да бъде актуализиран. Тогава вероятно ще бъдат отпуснати и исканите пари. По информация на OFFNews синдикатите в отбраната ще настояват за отпускане на тези пари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови