Бъдещето на Македония в ЕС в значителна степен вече зависи от България

OFFNews 10 май 2021 в 22:18 6414 0

Снимка Правителство на Северна Македония - пресслужба

Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси, за да може преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС да започнат.

Това заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с посещението на премиера Зоран Заев в Брюксел.

Говорителят посочи, че на срещата на Заев с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен са обсъдени множество теми, включително за възможността ЕС да финансира изграждането на инфраструктура в Северна Македония. Фон дер Лайен е потвърдила подкрепата си за начало на преговорите със Скопие. Тя е насърчила властите в Северна Македония да продължат по пътя на реформите, съобщава БТА.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархей е отбелязал пред Заев, че Съветът на ЕС трябва да постигне съгласие по преговорната рамка, за да се даде начало на преговорите. Според Вархей, ако София и Скопие не се договорят, Съветът на ЕС трябва да вземе решение.

Според ЕК Албания и Република Северна Македония изпълняват условията за начало на преговорите и са изпълнили поставените изисквания. Бихме искали възможно най-скоро преговорите да започнат, допълни говорителят.

Той поясни, че свикването на междуправителствена конференция за начало на преговорите се решава от председателството на Съвета на ЕС, а за това е необходимо да бъде постигнато съгласие по преговорната рамка.

Няма да разделят Скопие и Тирана в пътя им към ЕС

Същевременно върховният европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел уточни днес, че никога не е имало намерение за разделяне на Северна Македония и Албания при преговорите за присъединяване към ЕС.

По неговите думи външните министри от ЕС днес са потвърдили очакването преговорите да започнат скоро след одобряването на преговорната рамка на Северна Македония.

Изслушахме българската позиция и насърчихме и двете страни скоро да намерят общоприемливо решение на двустранните спорове, добави Борел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!