Гледането на стари мачове подобрява менталното здраве

OFFNews 07 юли 2018 в 14:49 2503 0

Гледането на стари мачове подобрява ментанлното здраве

Снимка EMPICS Sport

Гледането на стари футболни срещи може да се отрази добре на менталното здраве. Това твърдят лекари, цитирани от британския Independent. 

Проф. Алистър Бърнс, специализирал в областта на деменцията, съветва по-възрастните футболни фенове да гледат стари футболни срещи, като например финала на световната купа през 1966 г., когато победител е Англия. Спортът може да стимулира същите емоции, които запалянковците са преживели по време на събитието преди години. 

Емоционалната памет може да бъде дори по-силна и въздействаща. Предизвиканите по този начин спомени подсилват мозъчната активност. Проф. Бърн коментира: "Въпреки че феновете може и да не усетят, футболът се отразява добре на нервите. Хубавата игра може наистина да помогне на ума и тялото".

"Така както спортуването се отразява на физиката, по същия начин се наблюдава връзка между гледането на стари футболни срещи и активността на мозъка", заключава експертът. Той е наблюдавал позитивно влияние на стари футболни срещи върху възрастни хора с деменция. 

Експерти са забелязали положително повлияване и при хора с други ментални заболявания.

Хората с ментални заболявания над 55 години във Великобритания са близо осем милиона души, а тези с деменция - 850 хил. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки