Наредба ще ограничи 5-цифрените заплати на ректори

OFFNews 21 август 2020 в 13:34 3181 0

Красимир Вълчев

Нова наредба, предложена за обществено обсъждане, може да ограничи чувствително високите заплати, които част от ректорите на висшите училища в страната получават, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в интервю за bTV.

Както OFFNews пръв съобщи, няколко са ректорите, получаващи 5- или близо 5-цифрени заплати. Информацията стана публична от подадените от тях имуществени декларация към КПКОНПИ.

От там стана видно, че ректорът на Югозападния университет например се разписва срещу близо 16 000 лева месечно след данъци и удръжки за осигуровки.

Министър Вълчев съобщи, че наредбата предлага регулирани ректорските заплати, които да зависят от „изпълнението на стратегическите цели и задачи“. След влизането в сила на тази наредба ректорът на Югозападния университет няма да взима по-висока заплата от този на СУ.

"Още в началото на 90-те години на миналия век е избран един краен модел на академично самоуправление. Ректорът се избира вътре от академичната общност… В крайна сметка често се получава дефицит на лична отговорност, едно капсулиране на висшите училища. Тези възнаграждения на ректорите са изцяло функция на академичната автономия, на това колко взима един професор в съответното учебно заведение, но и функция на чувството за благоприличия на съответните ректори“, коментира министърът на образованието.

Новата учебна година

За всички деца ще има първи учебен ден. Тържества на двора се предвиждат само за учениците от първи, пети и осми клас. За другите посрещането ще е в класните стаи, обяви отново министърът.

Той е категоричен, че учебната година ще започне присъствено за всички училища в страната.

Учениците няма да са длъжни да носят маски в класните стаи и физкултурните салони, но ще носят такива в коридорите и в тоалетните.

Учителите, които работят само с един клас - тези в началния етап, няма да са задължени да носят маска. Тези, които влизат в различни класове, ще имат шлемове, защото министерството смята, че те са по-удобни от маските при преподаване, поясни Вълчев.

Избрахме модела на дистанция между паралелките вместо дистанция вътре в класните стаи, добави той.

Родителите ще могат да изискат самостоятелна форма на обучение (виртуално) по медицински причини - въз основа на одобрен списък от диагнози. В т.ч. ще се вземат предвид и сериозни диагнози на член от семейството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови