БНТ спира предаването на Валя Ахчиева и обявява вътрешен конкурс за ново

OFFNews 23 януари 2019 в 17:26 7627 2

БНТ спира предаването "Открито" на Валя Ахчиева и обявява вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика, обявиха от медията.

Решението е взето днес от Управителния съвет след обсъждане с Дирекция "Информация". Предложения за новия формат може да дава всеки от журналистите в телевизията до 20 март 2019 г., уточняват от пресцентъра.

В съобщението се посочва, че за да се осигури максимална равнопоставеност при кандидатстването с концепции на всички журналисти, настоящият тв формат ще бъде временно спрян.

"Водена от обществената си мисия, БНТ постоянно работи по прилагането на високи професионални стандарти и стриктното спазване на законодателството, етичните норми и добрата журналистическа практика. Редакционната независимост продължава да бъде абсолютен приоритет на ръководството, а решението за вътрешния конкурс цели да надгради и осъвремени постиженията на най-добрия журналистически екип в България", посочват от БНТ.

“Вече 60 години Българската национална телевизия е еталон за качествена и задълбочена журналистика. По същество, конкурсът не е просто начин да “си сверим часовника” с най-добрите и успешни образци. Ние искаме да качим разследващата журналистика на следващо ниво, но също така - да отворим честен и открит дебат за работата на гилдията като цяло”, казва генералният директор на обществената телевизия Константин Каменаров.

“В същия времеви слот ще продължим да излъчваме силния документален формат “В кадър”, донесъл не една и две награди на БНТ. Качествената разследваща журналистика има запазено място и в ежедневните ни публицистични предавания, както и в емисиите на “По света и у нас”, заявява още Константин Каменаров.

По време на конкурса Българската национална телевизия ще организира и дискусия за разследващата журналистика с представители на Обществения съвет, СЕМ и съсловни организации. На нея ще се обсъдят новите тенденции, журналистическите предизвикателства, правната рамка и опита на европейските обществени телевизии в сферата на разследващата журналистика.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи покана към освободената по-рано днес от БНТ водеща Валя Ахчиева да води свое предаване по партийната телевизия БСТВ. Това стана ясно от изявление на самата Нинова.

След като новината бе разпространена, лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че кани Ахчиева да прави предаването си в стартиращата на 24 януари партийна телевизия

,,БНТ е спряла предаването "Открито" на Валя Ахчиева. Не за пръв път се опитват да заглушат нейните журналистически разследвания за корупция и злоупотреби. Неслучайно, при управлението на Борисов България е на едно от последните места по свобода на словото. На една журналистка се спира предаване, на друга се повдига обвинение. В България има авторитарна власт, която тъпче основни свободи. Каня Валя Ахчиева, ако желае, да прави своето предаване в Българска свободна телевизия, която стартира утре. Ще има свободата да изразява себе си без цензура, да разследва без ничия намеса и да показва истината'', написа Нинова в позицията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови