Джонсън: Великобритания да се готви за Брекзит без сделка

OFFNews 16 октомври 2020 в 17:34 2484 0

Великобритания да се готви за Брекзит без сделка, освен ако Брюксел не промени позицията си, обяви британският премиер Борис Джонсън във видеообръщение, предаде БТА. 

Вчера на заседанието на Европейския съвет в Брюксел европейските лидери обявиха, че има липса на напредък и призоваха Лондон да отстъпи по някои ключови въпроси или да се готви за скъсване на връзките с ЕС от 1 януари догодина. Обединеното кралство си даде краен срок до четвъртък, за да реши дали си струва преговорите да продължат.

"Стигнах до извода, че трябва да се подготвим за датата 1 януари с търговски режим, който е подобен на този с Австралия, базиран на обикновените принципи на глобалната свободна търговия. Ако няма фундаментална промяна в подхода, ще се насочим към модела на Австралия. И трябва да го направим с голяма увереност", каза Джонсън.

"ЕС не иска да сключи сделка по модела на тази с Канада, за каквато първоначално настоявахме. Наистина изглежда странно, че след 45 години членство те могат да предложат на Канада условия, каквито не биха предложили на нас", заключи британският премиер.

Обединеното кралство напусна ЕС на 1 февруари 2020 г. след три години договаряне на условията за излизане. Брюксел и Лондон се договориха за преходен период до края на тази година, през който всички европейски стандарти продължават да се прилагат за Великобритания. През това време страните трябва да договорят документ за процедурата за изграждане на бъдещи отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки