Quantcast

Европа - в ръцете на Турция?

Кристоф Хаселбах - DW Последна промяна на 18 март 2016 в 15:16 4343 7

Държавите от ЕС позволяват на Турция да ги изнудва, защото е по-удобно някой друг да върши мръсната работа вместо тях. По-вероятно е обаче изобщо да не се стигне до сделка, предполага коментаторът на ДВ Кристоф Хаселбах.

"Прекалено сложни, много трудни за осъществяване и на ръба на международното право” – така литовската президентка Даля Грибаускайте описа предложенията за споразумение с Турция. Критики срещу този проект в момента има предостатъчно, така че човек трудно може да повярва в успеха му.

Нека погледнем първо юридическите въпроси: наистина ли всеки бежанец, попаднал в Турция, ще получи шанса на индивидуална процедура по молбата му за политическо убежище? Защото масовото репатриране на цели контингенти бежанци е недопустимо. И още: дали Турция наистина ще се отнесе коректно към всички несирийци, които тя на драго сърце би искала да екстрадира? Евросъюзът не бива да допусне Анкара да връща бежанци в страни, в които ги грози преследване.

Има и доста практически трудности. Ще се справи ли Гърция с обработването на огромния брой молби за политическо убежище и с масовото връщане на бежанци в Турция? В момента – едва ли. Тъй че нека Европа отсега се готви за шокиращи кадри, в които цели семейства отчаяно се борят срещу принудата да напуснат европейска територия.

Има и други пътища към Европа

Доста е съмнително и това дали ще се намерят европейски държави, които да приемат сирийски бежанци от Турция. Няколко еврочленки отсега казват „не”. И ако накрая пак се окаже, че само Германия и още няколко държави са готови да ги приемат, споразумението няма как да проработи. Да не говорим, че германското население все повече губи желанието си да приема още хора, както показаха резултатите от последните избори.

Нека не забравяме още, че легалното преселване на бежанци в Европа е само временна мярка, която засяга едва 72 000 души. Когато обаче близо три милиона сирийски бежанци в Турция установят, че този шанс за легално преселване в Европа е минимален, те положително ще продължат да търсят нелегални канали. Защото освен маршрута през гръцките острови, те могат да се насочат през България или през Средиземно море.

И последно: една малка държава от ЕС заплашва да наложи вето по политически причини – Кипър. Никозия може да провали цялата сделка, защото Турция все още отказва да признае Кипър като член на ЕС.

Вместо сирийци – кюрди от Турция?

Много държави от ЕС смятат, че не бива да се форсират преговорите с Турция за бъдещо членство в ЕС, доколкото тази страна политически и идейно непрекъснато се отдалечава от Европа. Но опасенията на тези държави всъщност са неоснователни, защото в обозримо бъдеще Турция няма шанс да влезе в ЕС.

Съвсем конкретна обаче е друга перспектива, от която на мнозина европейци направо им се изправят косите: че още това лято 80 милиона турски граждани вече ще могат да пътуват без визи из ЕС. С оглед на вътрешнотурския конфликт с кюрдите изобщо не може да се изключи перспективата милиони турски кюрди да поискат политическо убежище в Европа.

Тъй че дори ако централните въпроси около споразумението с Турция намерят някакво решение, това ще е решение само на част от проблемите. А навярно тепърва ще се появяват и нови. В този смисъл канцлерката Ангела Меркел доста прибързва с надеждите, които възлага на споразумението с Турция. Австрия, Унгария и останалите държави, които заедно затвориха т.нар. „Балкански маршрут”, смятат от своя страна, че с тази акция са доказали обратното: че Европа изобщо няма нужда да се поставя в такава зависимост от Турция.

Една евентуална сделка с Турция предполага, че Анкара ще свърши мръсната работа на европейците и ще спира бежанците и мигрантите. В крайна сметка обаче ЕС ще трябва сам да се погрижи за своята гранична охрана.

Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.03 2016 в 15:42

Браво Spirit. Трябва от време на време да си го припомняме. И училите-недоучили, че и специализирали с пари от нашите данъци лекарчета които напират да станат санитари или болногледачи в някоя "европейска" държава и девойчетата ни кандидатстващи за следване в чужбина с единствената мечта да станат разплоден добитък там и много други...

19.03 2016 в 10:52

Педали-евроатлантици,всичко до което се докосне неолиберализма ,закопават Европа,християнство и бъдещето на децата ни,спрете се докато е време ,иначе после ще ви плюем по гробовете ,както сега плюем на жидов гроб ;)!!!

18.03 2016 в 20:05

Но нима е морално да се сключва подобна сделка? И нима Германия не вижда колко плитка е тази сделка и кой е губещия в нея? Някой мисли ли за реланите последици?

18.03 2016 в 17:56

Спирт,
не се напъвай толкова.
НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ЕВРОПА!
ТОВА ГО ОБЯСНЕТЕ ДОБРЕ НА ТОВ. ПУТИН!
Няма да го допуснат всичките тези милиони българи които живеят там, както и останалите у нас които чакат пари от заминалите.
Напразно се хабите.
Намерете да инвестирате в нещо перспективно.

18.03 2016 в 16:10

spirit, кремълско лайно си ти, не си българин....

18.03 2016 в 15:58

Ние сме българи. Ние помним как чакахме пред посолствата, за да ни дадат визи за обетованата земя Европа.

Ние чакахме с месеци за виза. Редихме се на опашки. Бяхме ругани от свои и чужди, но тихо се свивахме и търпяхме - защото искахме да пътуваме.

Някои въпроси от интервютата бяха унизителни. Унизително беше - ще ни дадат ли виза. Унизително беше да имаш черен печат. Връщаха ни като кучета с черни печати, като второ качество хора.

Студентите ни молеха да работят нещо в Германия.

Гастарбайтерите ни пътуваха с автобуси и трепереха на всяка граница, ако паспортът им е залят с кафе.

Минавахме осем пункта, осем проверки до Пасау - навсякъде ни крещяха ПАС-КОНТРОЛА!

На унгарската граница бельото на жените ни се размахваше развято в ръкавиците на маджарския граничар.

Унгарците се стараеха да бъдат аванпост на Европа и унижаваха всичко, идващо от Балканите. Справяха се добре.

Ние сме българи. Ние помним как Франция плати билетите на два самолета наши и румънски цигани, за да ни ги върне. Защото бяха направили катун в Париж.

Ние приехме и унижението, и циганите.

Ние вярвахме в принципността на една Европа, където има място за всички, но има и ред. И няма компромиси.

Днес Европейският позор е пълен. Под диктата на демоничната Меркел черни печати няма за никого. Заради идеята за някакво извънземно благородство, всеки може да скъса паспорта си и да влезе на територията Европа, която няма граници. Всеки може да сложи детето си отпред, ползувайки го като цигански щит - за да го снимат камерите и да поплаче.

Това е престъпление, което Европа не наказа, това е престъпление, което Европа поощри. Защото няма такава война, която да е преместила 2 милиона бежанци. Няма.

Европа лъже гражданите си.

Европа е жадна за чужда сперма и чужда работна ръка - в интерес само на неолибералните идиоти и историческите капиталисти, които подготвят лок-аут сблъсъка между квалифицирания и скъпоплатен Ханс, работник в Мерцедес, с Хасан - който никога не е работил.

Европейският часовник спира днес. Започва да тиктака европейската бомба.

Днес Европейският стандарт е двоен. Той е двоен ЕСтандарт, защото турците рекетират Меркел откровено и получават ... безвизов режим.

Турция не отговаря морално и политически на нито един критерий да получи каквото и да е облекчение за визите.

Турция изтребва кюрдите в Джизре и Диарбекир, затваря вестници, слага забрадки, убива журналисти, търси гражданска война, с една единствена цел - да няма кюрдска държава.

Но днес Европа на Меркел ще отвори вратите на турците, терористите, кюрдите и още когото се сетите. Защото Европа на Меркел е нещастна блудница, страхлива и похотлива сестра на дявола, правещ комромиси с изконните наистина европейски ценности като християнството и прогреса.

Ние сме българи. Ние не рекетираме Европа. Ние я послушахме и сбъркахме. Ние не искаме наша експанзия, ние не искаме война и нови стратегически дълбочини. За което бяхме наказани.

Европа днес награждава Турция заради рекета й. Ние сме на пътя на рекета.

Европа ни предаде, категорично, безропотно и унизително. Тя е в плен на собственото си объркано политическо малцинство, което стига до политически мазохизъм. Тя е в плен на една меншевишка политическа идея, чиито представители първо се бориха за права, а после поискаха и взеха властта.

Ние губим Европа. Губим една мечта. Загубихме я днес - независимо как ще свършат преговорите между Турция и ЕС. Сега трябва да не загубим себе си.

18.03 2016 в 15:40

Ибрииик!!!