Седем нови вещества ще се третират от България като наркотици

OFFNews 27 юли 2023 в 07:00 2749 0

наркотици

Снимка Pixabay

наркотични вещества

Да бъдат поставени под контрол седем нови вещества чрез включването им в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, предвижда Проект на Постановление на на Министерския съвет за допълнение на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

Предложението е в отговор на решението на 66-тата годишна сесия на Комисията по наркотичните вещества към ООН, проведена през месец март във Виена, на която по препоръка на Световната здравна организация, бе взето решение  да бъдат поставени под международен контрол седем нови вещества с включване в списъците на Конвенциите на ООН по упойващите и психотропните вещества.

В Списък I на Единната конвенция по упойващите вещества от 1961 г. се включват веществата 2-метил-AP-237, етазен, етонитазепин и протонитазен, които са от групата на синтетичните опиоиди.

В Списък II на Конвенцията за психотропните вещества от 1971 г. се включват веществата ADB-BUTINACA, алфа-PiHP и 3-метилметкатинон, които са от групата на синтетичните канабиноиди и синтетичните катинони.

Две от веществата - ADB-BUTINACA и 3-метилметкатинон, са вече поставени под национален контрол в България, като са включени в Списък I - Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина, на Наредбата за
реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

На заседание на Националния съвет по наркотичните вещества в Списък I (растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина), се включват веществата алфа-PiHP, 2-метил-AP237, етазен, етонитазепин и протонитазен.

2-метил-AP-237 е синтетичен опиоид. Няма данни веществото да има терапевтично приложение, нито че е получило разрешение за търговия като лекарствен продукт. Съгласно становището на СЗО са налице достатъчно доказателства, че с 2-метил-AP-237 се злоупотребява или е вероятно да се злоупотребява и че това вещество може да представлява проблем за общественото здраве и социален проблем, което дава основания за поставянето му под международен контрол. То се свързва със сериозни нежелани събития, включително смъртен случай.

Етазен е синтетичен опиоид с химическа структура и фармакологични характеристики, сходни с тези на вещества, включени в списък I на Единната конвенция по упойващите вещества. Не е известна медицинска употреба на етазен, но с него се злоупотребява или е вероятно да се злоупотребява. Открит е в осем държави членки на ЕС и се контролира в поне пет държави членки. Понастоящем веществото етазен е предмет на интензивен мониторинг от страна на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании. То е свързано със сериозни нежелани събития, включително четири смъртни случая в Европа.

Етонитазепин - синтетичен опиоид, чиято химическа структура и фармакологични характеристики са сходни с тези на вещества, включени в списък I на Единната конвенция по упойващите вещества. Етонитазепинът е изследван за аналгетичните си свойства, но не е известна медицинска употреба. 

Протонитазен - синтетичен опиоид. Първоначално е бил синтезиран като алтернатива на морфина, но няма
одобрена терапевтична употреба. Налице са достатъчно доказателства, че с него се злоупотребява или е вероятно да се злоупотребява поради което е включен в списък I на Единната конвенция по упойващите вещества.

Алфа-PiHP е синтетичен катинон. Няма данни, че веществото има терапевтично приложение, нито че е получило разрешение за търговия като лекарствен продукт. То се свързва със сериозни нежелани събития, включително четири смъртни случая, и е открито в биологични проби, свързани със сериозни нежелани събития, докладвани от четири държави членки, поради което е включено в списък II към Конвенцията за психотропните вещества.

Съветът допълва Наредбата с още 2 вещества – хексахидроканабинол и ремимазолам.

Хексахидроканабинол влиза в състава на течности за електронни цигари. Веществото е аналог похимическа структура на тетрахидроканабиол (THC), класифициран като наркотично вещество в Списък I,и е предмет на интензивен мониторинг от страна на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании. От предоставените данни става ясно, че веществото проявява психоактивен ефект, подобно на ТНС.

Ремимазоламът представлява бензодиазепин, принадлежащ към групата на 1,4-бензодиазепините, класифицирани като наркотични вещества. Прилага се в анестезията или като местна упойка при инвазивни диагностични процедури и краткотрайни хирургически интервенции.

Вносителите очакват с предложените промени да се ограничи риска от злоупотреба с наркотични вещества, и да се намалят рисковете от престъпления, свързани с разпространението и злоупотребата с веществата, пишат от здравното министерство.

Проектът подлежи на обществено обсъждане до 24 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови