Билката бабини зъби – уникалното завещание на лечителя Борис Николов към българите

Радост Станчева 20 ноември 2023 в 11:23 23737 6

Снимка Фотоколаж: Авторката

• Бестселърът „Растението убиец на холестеролните плаки” претърпя три издания и многохилядни тиражи

• Днес Фамилия „Боралин” се развива като семеен бизнес

• Блиц-интервю с Юлиян Димитров, внук на известния билкар

За целебната сила на билката бабини зъби (бот. tribulus terrestris) са изписани „тонове” информация: строго научни доклади с медицинска тежест, популярни медийни публикации, ласкави отзиви на пациенти в социалните мрежи... Мощните лечебни свойства на tribulus terrestris, тази типично българска билка, отдавна са доказани във времето. Лечебното растение е ботаническо съкровище за България – истинска панацея за много болести, а всепризнат откривател на билката е народният лечител Борис Николов (1922-2009 г.)

За известния фитотерапевт също е писано и казано много през годините. Припомняйки основните моменти от благородната му кауза да лекува хората, тук ще ви разкажем нови и интересни факти от неговата по-лична история. Историята на един уникален българин, който разработи и ни завеща легендарната билка бабини зъби, благодарение на която създаде и популярната билкова серия „Боралин”.

Борис Николов е роден в Петрич през 1922 г. Като ученик заболява тежко от хемороиди, а после и от остра дизентерия, отслабва драстично и получава възпаление на ставите на краката. Поради влошеното си здраве е принуден да прекъсне училище за една година. Тогава македонската знахарка баба Дивлевица го научава как да приготвя лековита отвара от бабини зъби, с чиято помощ Борис преодолява здравословните проблеми. Така още в детството той преживява чудото на оздравяването благодарение на целебната билка.

... Минават години, а здравословните проблеми се завръщат. През 1963 г. при бране на череши Борис Николов пада от дървото и силно натъртва целия си гръб. С времето гърбът почва да се схваща и се появяват болки по целия гръбначен стълб. Не стига това, но се натрупват и други страдания: исхемична болест на сърцето, подуване на ставите в колене и глезените, бързо изморяване при изкачване на стълби... И за „капак”, почва да забравя имена и дати, трудно сборува цифри (сборът му се губи), не може да си спомни скорошни събития. Изобщо, симптомите на болестта Алцхаймер вече са факт... По това време

Николов е само на 53 години, а се чувства като развалина,

мислейки, че му остават най-много година или две живот. И тогава идва обратът – спомня си как се е излекувал чрез бабините зъби като ученик. Започва пак да вари отварата, прави си редовно и чай от насипната билка. Постепенно болките в сърдечната област намаляват и отзвучават, сърцето му възвръща нормалния си ритъм. Отоците в коленете и глезените са туширани и скоро също изчезват. Паметта му се възстановява, започва да се чувства обновен човек.
„Тогава си казах, че ще живея поне още 20 години! Изживях и мъкнах на гърба си страшни болки през тези години. Сега е трудно да се повярва, но човек може да го разбере само ако го е преживял...”.

Ето тази история ми разказа известният вече лечител при първата ни среща през януари, 1990 г. Тогава си бях записала час и отидох за консултация при него като обикновена пациентка. Нарочно не споменах, че съм журналистка и че пиша главно по здравни теми. Исках първо лично да изпробвам лечението му и ако се окаже ефикасно за мен, тогава да се афиширам. Родителите ми също имаха куп здравословни проблеми; баща ми трябваше спешно да бъде опериран от аденом на простатата и лекарите твърдяха, че операцията е единственото решение...

Нашите лични истории създават историята на „Боралин”

Борис Николов ме изслуша внимателно, зададе ми и доста въпроси, главно за проблемите на родителите ми. После написа на лист хартия схемата на прием на капките „еликсир”: първо за баща ми, после за майка, и накрая – за мен. Бяха три различни, индивидуални комбинации от няколко вида „Боралин”, които той вече произвеждаше. Баща ми стриктно спази лечебната схема, приемайки капките 3-4 месеца, нормализира простатата и избегна операцията. Майка ми и аз също имахме осезаемо подобрение.

След 4 месеца отново отидох при лечителя (този път в „официалното” си журналистическо амплоа) в домашния му кабинет в столичния квартал „Слатина”, където приемаше пациентите си. Направих обстойно интервю с него, главно за прелома в живота му: кога и как е започнал да прави опитите си с извлека от целебната билка, какви са били резултатите и развоят в лечебната му практика. Вторият му разказ беше също толкова интересен за мен, колкото и първият.

„Още през 1976 г. моя милост, агроном по образование, вече бях придобил известен опит в прилагането на бабините зъби първо върху себе си, отчитайки добрия ефект за здравето си. (Винаги изпробвам конкретната отвара или препарат първо върху себе си, за да съм сигурен, че няма вредно въздействие.) През същата ‘76 година направих специален воден извлек от „бабината” билка за свой колега и така го излекувах от хемороиди. Затова приемам тази година за официално начало на лечебната ми дейност. През следващите няколко години пак чрез тези билкови извлеци, получени изцяло на водна основа като чист, тотален воден извлек, и подобрявани в домашната ми лаборатория, успях да помогна и на други хора да се излекуват от различни заболявания: хипертония, висок холестерол, радикулит, шипове, дископатия, спондилоза, коксартроза, гонартроза, болни бъбреци, аденом на простатната жлеза, акутни рани и др.”, сподели фитотерапевтът.

Фотоколажът в началото на статията илюстрира автентични моменти от богатата история на билката бабини зъби и на нейния откривател за България. Кадрите са от личния архив на Борис Николов и на неговия внук Юлиян Димитров.
През 1984 г. заедно с български лекари и учени Борис Николов провежда системни експерименти с хранителната добавка Боралин-1 върху зайци във вивариума на болница „Царица Йоана” (ИСУЛ) в София, а по-късно и върху пациенти.

Експериментите доказват разграждане на вредните холестеролни плаки,

образувани от кристализирането на нископлътния (лош) холестерол, в комбинация с калция по стените на кръвоносните съдове и по ставите. След няколко години във Военномедицинска академия (ВМА) се организират и други експерименти с различни препарати, приготвени от бабините зъби, върху пациенти доброволци. Проведеното успешно лечение с тези препарати респектира и дори изумява три медицински комисии във ВМА...

И така, в началото на 90-те години на миналия век военните провеждат специални клинични изпитвания във ВМА, като взимат решение два от продуктите на Николов да бъдат въведени в армейската медицина. Но в смутните времена на прехода започват сложни реформи в българската армия и фитолечението бива изоставено.
Все пак, Борис Николов получава от здравното министерство едно от първите разрешителни в България за практикуване като народен лечител. С годините той целенасочено усъвършенства екстракта, развивайки технологията си за оптимално извличане на целебните съставки от tribulus terrestris, като увеличава ефекта чрез добавяне и на други лечебни растения. Така постепенно, с вещина и всеотдайност към своите болни, Николов разработва и утвърждава билковата серия „Боралин”. Неин кръстник, който дава това название, всъщност е един от първите излекувани пациенти на лечителя, който прави асоциация с името му – Борис...

Чудодейно вълшебство, мит или реална панацея?

През 80-те и 90-те години години популярността на Николов нараства неимоверно, като записаните болни чакат седмици и месеци за преглед. „За повече от 20 години през кабинета ми минаха над 9000 пациенти. Цели 37 години се уча да подобрявам извлека”, казва самият лечител. През годините той грижливо води картотека на всички свои пациенти, независимо от сложността на заболяванията им.

Установява се, че уникалната родна билка бабини зъби действително притежава широк лечебен спектър. Създадените на нейна основа Боралинови препарати спомагат при лечението на множество заболявания като артериална хипертония, пиелонефрит, чернодробни проблеми, емфизем на белия дроб, тежко главоболие и разстройства на нервната система, синузит и хронична хрема, мастопатии, конюнктивити и възпаления на очите, ставни заболявания, намалена сексуална потентност, занижена работоспособност, хронична умора и др. Бабини зъби с пълно право е наречена „естествена виагра от българската природа ”, защото повишава либидото и потентността и в крайна сметка... вдига самолета при мъжете.

Целебният ефект на прочутата билка до голяма степен се дължи на т. нар. фуростаноловите сапонини в извлека от tribulus terrestris, които прочистват сърдечно-съдовата система от шлаки и токсини. С подобряването на кръвооросяването на даден проблемен орган, жлеза или става се повлияват и хронични заболявания и като висок холестерол и натрупване на холестеролни плаки, слединсултни състояния, гръбначни и ставни проблеми, дори грип и вирусни инфекции.

Лечебният спектър наистина е внушителен... Няма измислени митове, има само доказани медицински факти, които обаче звучат като легенди. Остава ни да запомним някои от горните заболявания, които са и наши проблеми, и просто да изпробваме въздействието на вълшебната билка, която ни се усмихва с... бабините си зъби.

И малко полезна ботаника

„Бабиното зъбче” в реален макроплан
Макроснимка: Стефан Белев

Tribulus terrestris, или трабузан, е едногодишно тревисто растение от клас двусемеделни. Широко използвано е в народната медицина и във фармацията. Листата му са чифтоперести, с елипсовидна форма, а цветчетата цъфтят в лимоненожълто. Плодът е покрит с остри шипове, приличащи на зъбчета. А защо точно „бабини” (а не „дядови” например), виж, това не се наемам да тълкувам. Така или иначе, нашият народ им е дал името бабини зъби вероятно още преди векове... След узряването си билката се разпада на 5 орехчета, също покрити с шипчета. Те са толкова остри, че пукат гумите на велосипедистите или се забиват в стъпалата на босите хора.

Растението е най-разпространено по песъчливи и каменисти места, край пътищата и като плевел в лозята и окопните култури. Негови компактни находища се срещат в Южна България, по Черноморието, в Странджа, както и в района на Петрич.

При една от нашите срещи Борис Николов ми сподели, че именно българската билка бабини зъби е най-качествена и лековита от всички подобни, растящи по други земи в Европа и Азия. Спомена дори, че расте и в Китай, но беше убеден, че именно нашата България е „царицата” на тази билка...

Да хвърлим и един по-широк поглед към възприемането на бабини зъби в обществото, сред хората. Медиите обикновено първи реагират, когато се случват лоши, негативни събития, и по-рядко отразяват добрите новини. Не е така обаче с нашата „царица”.

Присъствието на билката в българските медии бележи заслужена популярност

Благодарение на неуморната, ежедневна изследователска отдаденост на Борис Николов към бабините зъби, билката постепенно добива известност. Журналистите проявяват нескрит интерес към полезните й качества, пресата разширява тази тематика, а с навлизането на интернет в началото на новия век информацията се разраства максимално.

След 2000 г. вестник „24 часа” разказва за делото на известния народен лечител в три специални публикации, което рязко повишава интересът на читателите като потенциални пациенти на Николов. Стотици хора звънят, за да се запишат за преглед при фитотерапевта, а той не смогва да приеме всички желаещи...

Следва книгата на журналиста Николай Москов „Най-добрите български лечители”, с любопитен очерк за фитотерапевта. Появяват се множество публикации за бабини зъби и за „Боралин” и в други вестници, както и в почти всички електронни медии. Продължителят на делото на знаменития лечител – внукът му Юлиян Димитров, често е канен в различни медийни формати. Ще споменем в резюме само най-любопитните му тв-участия: кулинарното предаване на Ути Бъчваров „Бързо, лесно, вкусно”, „Споделено с Вихра” по ТV-7, добре познатата рекламна кампания на „Боралин” по телевизия Евроком и др.

Видео с участието на Ю. Димитров в предаването на шеф Ути Бъчваров можете да видите тук:

А пълна информация за медийното отразяване на цялата билкова тематика ще намерите в блога на фирмения сайт – https://boralin.bg/news.html.

Лечителят умееше не само да лекува. Любимо негово занимание беше да си води записки, да поддържа пациентската си картотека и да пише убедително. Първото издание на книгата му

"Растението убиец на холестеролните плаки"

се появи през 2006 г. в скромния тираж от 1000 броя, с логото на издателство "Български писател". Само година по-късно вестник "24 часа" купува правата и отпечатва рекордните 30 000 броя, разпространени като приложение към вестника. За броени месеци книгата става истински бестселър. Последното трето издание излиза през 2018 г., с нови страници от оригиналния ръкопис, не намерили място в предишните две издания. Богата на полезна информация, книгата съдържа откъси от интервюта, кореспонденции и документи, открити в личния архив на лечителя.

Бестселърът на лечителя претърпя три издания и
многохилядни тиражи

Днес фамилната фирма "Боралин" ЕООД продължава делото на Борис Николов. Едноименното издателство представя на читателите третото преработено и допълнено издание с важни рецепти и полезна информация за билковите сиропи „Боралин”, които са в промишлено производство и дистрибуция като регистрирани хранителни добавки. Сбъдва се мечтата на Борис Николов билковите му препарати да се появят по рафтовете на аптеките, за да бъдат достъпни за всеки нуждаещ се.

През 2022 г. издателството организира благотворителна кампания, като предостави над 500 броя от новата книга на различни столични и регионални библиотеки в страната.

Борис Николов напуска неочаквано този свят на 18 юли 2009 г., броени дни преди да навърши 87 години. До последния си ден той работи и приема болни, чувства се в отлично здраве.

Фамилната фирма „Боралин” поема цялата последваща работа по разработката и дистрибуцията на едноименните билкови добавки. Само година след кончината на лечителя, през 2010 г., фирмата едновременно пуска на пазара най-известните билкови комбинации на Борис Николов: „Боралин-4, „Боралин-5” и „Боралин-8”.

Отваря се нова делова страница за марката „Боралин”

Повече от 10 години продължава упоритата работа на внука на лечителя – Юлиян, по прилагане на рецептите на дядо му. Заедно със съпругата си Камелия, която е инженер-химик, двамата си поделят отговорностите по семейния бизнес.

Семейство Димитрови продължава фамилната
„боралинова” традиция
Снимка: Димитър Панджеров

Поради големия интерес, тук даваме извадка с полезна информация за най-търсените и популярни билкови добавки от продуктовата серия на Фамилия „Боралин”: Боралин-4, Боралин-5 и Боралин-8.

„Боралиновата” традиция продължава успешно и чрез съвременния формат на общуване в социалните мрежи. Билковите рецепти на Борис Николов, създателя на известната търговска марка, имат своя пълнокръвен публичен живот, защото

социалните мрежи харесват „Боралин”

Можете да се убедите в това, ако посетите съответните страници във Фейсбук:

-Официалната страница на „Боралин”:

https://www.facebook.com/boralin.bg

-Групата общност: https://www.facebook.com/groups/tribulus?paipv=0&eav=AfY460O4cKaG3bjlf0NKl3DIhc9xuT_INbWuvdy67s7Sz9ZjzrNuB1YtoKvEN0sgMKQ&_rdr

И не на последно място, да прочетете откровени читателски отзиви и мнения на излекувани пациенти.

Всичко за Фамилия „Боралин”, четете в сайта Boralin.bg.

А ако ви е любопитно да разберете нови и непознати факти за лечителя Борис Николов в личен план, погледнете и интервюто с неговия внук Юлиян Димитров.

Блиц интервю с Юлиян Димитров:

Дядо ми беше душата на всяка компания, пееше македонски народни песни

През 2000 г. Юлиян защитава магистратура по журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е в редица медии като репортер, редактор и радиоводещ. През 2006 г. зарязва кариерата и се включва в строителната фирма на баща си. Сред обектите, с които се гордее, са първият дигитален театър в България „Алма Алтер" и строежа на Медицинския факултет на СУ. Междувременно през годините е неотлъчно до дядо си: помага в лабораторията, приема обаждания в кабинета му, обикаля България за билки и работи по ръкописите на лечителя.

Николов свири и пее...
Снимка: Личен архив

Да добавим нови щрихи към образа на Борис Николов: какъв човек беше вашият дядо в живота? Извън работата си, какво най-много обичаше да прави, имаше ли си хоби?

Учил е за агроном, оттук и интересът му към растенията. Пишеше учебници за селскостопански техникуми. Пенсионира се като инспектор в Министерство на образованието. Негова заслуга са популярните навремето и отдавна забравени СПТУ (Средно-професионални технически училища), дали път в живота на много млади хора през миналия век. Ала вместо заслужена почивка като пенсионер, започва мисията му на лечител.

От семейните снимки в личния ви архив разбираме, че лечителят е свирил на китара, пеел е, излизал е и на сцена...

Да, на семейните събирания той беше душата на цялата компания. Свиреше разкошно на китара и ни пееше македонски народни песни. Така изливаше носталгията по земята на дедите си, които са били бежанци след сръбските гонения.

Иначе беше толкова посветен на пациентите си, че рядко му оставаше време за забавления. Цял ден приемаше болни в кабинета си и експериментираше като алхимик в домашната си лаборатория. Работеше по катализаторен процес, който засилва билковите формули и намалява страничните ефекти. С баща ми Пламен бяхме неговите помощници и ученици.

С баба ми Мила много обичаха градината си в село Безден. Дядо се ядосваше, че билката бабини зъби отказва да вирее там, въпреки опитите му да я култивира. Затова пътешествахме със стария трабант да берем билки чак в Петричко или в Розовата долина.

Коя беше любимата песен на дядо ви?

Той пееше доста македонски песни, но най-любима му беше "Айде да йодимо долу в Струмица".

Познавате работата на дядо си от дете. (Той ви обявява за свой асистент – помагате му още от ученическите си години.) Останаха ли още несвършени неща, които ви е завещал и които тепърва бихте осъществили?

Лечителят със своя внук Юлиян Димитров
Снимка: Личен архив

Основната цел на фамилната ни фирма е да организираме производството на всички рецепти, които ни завеща Борис Николов. Засега сме пуснали най-важните шест разновидности „Боралин”, покриващи проблеми, в корена на които са намалено кръвооросяване, хоромонален дисбаланс, ошипявания и дори холестеролни проблеми. Продължава работата на нашите експерти по разработката на още три продукта „Боралин” под номера 2, 6 и 7, както и „Боралин-3 серум”.

Неотдавна наши „производители” се пробваха да пуснат на пазара различни имитации-ментета, използвайки марката „Боралин”. Как се справяте с нелоялната конкуренция?

По стар български обичай, когато някой създаде нещо хубаво и с необичайно силен ефект, веднага ще се намерят хитреци, които да откраднат не просто идеята, а даже и името на продукта. Това, че „Боралин” е регистрирана търговска марка, не ни помогна особено да спечелим делата срещу нарушителите, но поне спряха да пробутват фалшив „Боралин” на хората и да използват името на дядо ми.

Отскоро имам пресен пример: билковите ни препарати станаха такъв хит в телешопа на една от националните ни телевизии, че шефовете се изкушиха просто да пуснат уж същото, но под тяхна „марка”.

Всъщност, радвам се, защото няма по-голям комплимент за един производител на качествени продукти от това, на пазара да се появят техни имитации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

killthemall

12.01 2024 в 11:53

До sadbuttrue
24.12 2023
И аз не издържах и си направих акаунт, само за да ви питам какъв психопат трябва да сте, на бъдни вечер, вместо да увивате подаръци и сърми, вие да анализирате лог файлове и да бълвате помия срещу няколко позитивни коментара под статия за един велик народен лечител, посветил живота си да помага на хората? Изглежда в "Мръсните дни" караконджулите наистина изпълзяват от дупките си.

1000

5

sadbuttrue

24.12 2023 в 14:23

Понякога чета медията и досега никога не съм писал тук. На други места пиша много рядко. Но в случаи като този се дразня и провокирам. Има мнения от 4 потребителя, създадени след написването на статията (два от тях на 10-на мин. един след друг):

Gamencho -> създаден на 2023-11-23 19:14:06
VSR -> Създаден на 2023-11-25 19:22:41
RMarinova -> създаден на 2023-11-25 19:39:22
DST -> създаден на 2023-12-05 20:33:46

Всеки от тях, към момента има по 1 единствено мнение в медията, възхваляващо описаната фирма. Случайност? При това, имат наглостта да говорят и за "стар български обичай". Безсрамни и некадърни лъжи и измами в името на някакъв всесилен "препарат"...

1000

4

DST

12.12 2023 в 21:34

Интересна статия, от която научих много за народния лечител Борис Николов и за приноса му в лечението на редица заболявания, благодарение на създадената от него билкова серия "Боралин". Негова заслуга е също и откриването на ценните лечебни свойства на билката бабини зъби, както и популяризирането й.
Благодаря на авторката и се надявам да има повече такива статии.

1000

3

RMarinova

25.11 2023 в 20:00

Изключително интересна статия за малко познатата билка бабините зъби, четяща се на един дъх. И най-важното - много полезна. Не бях чувала за този продукт. Сега обаче ще го опитам. Благодаря на създателите му , а и на авторката, която по уникален и достъпен начин ме направи съпричастна към богатството, което ние, българите, имаме - народните лечители и народната медицина. Благодаря и на сайта за позитивните материали. Успехи на всички замесени!

1000

2

VSR

25.11 2023 в 19:26

Рядко успявам да задържа вниманието си докрай над подобни статии за здравето (понеже принципно не се интересувам от здравни теми),но тази я прочетох с интерес. Полезно и любопитно инфо- има какво да се научи за „бабините зъби”...Смятам да опитам с някой вид Боралин и ако има ефект,дори бих го препоръчал на мои близки.

1000

1

Gamencho

23.11 2023 в 19:36

С интерес прочетох публикацията. Хареса ми, че съдържа подробни сведения за лечителя, създателя на билковата серия Боралин. Още по-добре е описано лечебното въздействие и благоприятния ефект на боралиновите препарати на основата на билката "Бабини зъби", създадени и експериментирани от един от най-известните народни лечители Борис Николов.Хубаво е, че има хора, които продължават и разпространяват делото на лечителя.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки