Потвърдено: С нови американски оръжия ВСУ спря руснаците в Харковска област (видео)

Нови доставки на оръжия от САЩ унищожават руснаците и в Донецка област. За ден ВСУ са изгорили 67 руски бронирани машини само на този фронт

OFFNews 22 май 2024 в 12:21 25727 16

Карта на руската инвазия в Харковска област.

11 дни след началото на на настъплението на руските войски в северната част на Харковска област, то към момента е преустановено. ВСУ успя да даде отпор на руските сили благодарение на нови оръжейни доставки от страна на САЩ, твърди известният с обективността си OSINT-анализатор на германското издание Bild Юлиан Рьопке.

"По посока на село Липци руските въоръжени сили остават в същите гранични села, които превзеха през първите три дни. В района на Волчанск продължават боевете за града, но и в околностите му има слабо или никакво настъпление", пише Bild.

Изданието отбелязва, че причината е използването от страна на Украйна на нови американски оръжия - ВСУ активно използва бомби GLSDB, Javelin, 155-милиметрови артилерийски снаряди.

Освен това и на фронтовата линия в Донецка област са пристигнали и оръжия от САЩ, отбелязва Bild.

"За един понеделник, 20 май, руските въоръжени сили са загубили 67 бронирани машини в Украйна. Въпреки това руското командване продължава да хвърля войски в самоубийствени атаки", пише изданието.

По-рано Ройтерс съобщи, че украинските военнослужещи в Харковска област най-накрая са получили снаряди, за да спрат руските войски.

Според NYT обаче украинските военни в района са възприели стратегия за водене на бойни действия с бавно отстъпление към по-укрепени позиции. Изданието отбелязва, че тактиката на отбрана с отстъпление на малки стъпки позволява на по-слабите сили да нанасят значителни загуби на агресорите. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    9342

    16

    Анализи

    26.05 2024 в 12:47

    Трябваше поо раничко за да изгонят путиновата сган.

    1000

    15

    Кок

    25.05 2024 в 23:10

    Всичко е въпрос на време то върви в полза на Украйна защото икономически Русия е много хилава и зле с всяки изминат ден икономиката и рухва тя е 1/23 от тази на САЩ и няма да издържи много и Путин го знае Китай Япония няма да и помагат защото чакат да фалира и напазарут територии .Блиц Крига на Путин се провали от тук го чака поражение военно финансово.

    10307

    14

    AntiZ

    24.05 2024 в 21:41

    Люгерчо, къде и кога точно реши, че украинците отстъпват? Я да ти пратя да видиш как рашистката пропаганда коментира "отстъплението", за което думаш! Орките са тъпи, нямат млад офицерски състав, избиха ги лани. Няма и откъде да вземат нови. Не ги продават в гастронома. Икономиката им загива. Наливат милиарди, които потъват в украинската земя и нямат никаква възвращаемост. Най-късно до края на другата година, тази кочина ще се срине и ще се разнесе такава воня, че ще ни трябват противогази. Хайде сега погледни какво казват блатните руски червеи:
    https://youtu.be/QjyHTUIH1RQ?si=8khu01yBIVpvsxOv

    1005

    13

    Sanata

    23.05 2024 в 12:33

    Стратегията и на Украйна и Русия е вече съобразена с очакването за продължителна война.Стратегията на Русия е да разтегне максимално фронта за да постигне изтъняване на отбраната дотолкова, че да може да я пробие решително някъде. Затова отварят нови посоки на ескалация на нашествието си- Харков, а също Суми.В Суми още не с готови, но се очаква и там да тръгнат.Украйна разчита през 2024г.да удържи фронта, да нанесе максимални загуби на руснаците в хора и техника, но и в икономиката, като разчита на увеличаващ се поток от западна помощ.Оптимистите считат че още с идването на F-16 тази година, украинците ще могат да постигнат въздушно превъзходство и да спрат както повечето атаки срещу инфраструктурата, така и дистанционните удари с плъзгащи се бомби въздух-земя. Ключов момент и за двете стратегии са изборите в САЩ.Ако спечели Тръмп, украинците са загубени и ще трябва да се примирят със загуба на територии.Ако спечели Байъдън, през 2025г.ще сме свидетели на нова украинска контраофанзива.

    1273

    12

    Johnny B Goode

    22.05 2024 в 15:34

    Вальока, "здравомислещ руснак" е оксиморон. Нещо като "дървено желязо", или пък kaтo онзи софтуерен продукт едно време който се казваше "Microsoft Works".

    2550

    11

    alfakentavur

    22.05 2024 в 15:16

    Няма геноцид над руски граждани. И 10 млн. техни войници в Украйна да загинат, това не е геноцид.

    11300

    10

    yoghurt

    22.05 2024 в 15:08

    Нищо не може да оправдае геноцида над невинните руски и украински граждани, упражняван от световните сили над тях. Играят си на стъклени перли - ту спират доставките за украинците, че руснаците да достигнат надмощие, ту после дават оръжие на украинците и руснаците - предвидимо - са изтласкани.

    Популацията на Русия многократно надхвърля популацията на Украйна.

    Щом няма желание за твърда ръка, ядрените сили да скръцнат на Путин, вместо това - ха има оръжие, ха - нема , значи че нарочно избиват хората от двете страни и нагнетяват напрежение, поляризация. Нарочно правене на война.

    318

    9

    Valioka

    22.05 2024 в 14:50

    Аз не мога едно да разбера - как ги карат русняците да воюват в чужда страна?... Е, това не мога да го разбера. Да отбраняваш страната си от нападение, е напълно логично, но да те карат да нападаш и да завоюваш чужда територия, това ми е безкрайно мъчно да го проумея. Все едно някой да ми каже - взимай пушката и марш на фронта да воюваш в Северна Македония, защото си избраха за президент проруска пачавра и сега ние трябва да ги демилитаризираме... Защото чувстваме заплаха за нашите граници... Ами, ще откажа. Никой не ни е нападнал и дали на някой му се струва, че сме застрашени от нещо, не би трябвало да е фактор за принуда на здравомислещ човек да иде на фронта... Може би пък ключовата дума тук е "здравомислещ". Не се бях замислял за това...

    300

    8

    демотиватор

    22.05 2024 в 14:10

    На вероятно най-активното Волчанско направление орките изглежда са се спънали вече. Ето от украинец фронтовак накратко (на руски, за мен по-разбираем от украински):

    "Но, как бы то ни было, на всей протяженности по фронту своего вклинения на Волчанском направлении, от места впадения реки Волчья в Северский Донец до с.Тихое, противнику так и не удалось форсировать реку Волчья. Судя по всему, именно по этой реке и проходит первая позиция главного рубежа обороны наших войск, или даже южнее...
    Более того, по рубежу Глубокое – Лукьянцы, по направлению на с.Липцы противник успеха также почти не имел. Даже несмотря на то, что в этой полосе стали фиксироваться подразделения какого-то его десантно-штурмового полка (номер еще не идентифицирован)."

    По-подробно на източника:
    https://t.me/s/zvizdecmanhustu

    -7495

    7

    Люгер Химарс

    22.05 2024 в 14:04

    Telluris,

    розовите очила не значи, че тези, които ги носят са руска пропаганда.
    Сведенията ми се основават на всекидневно обновена пропаганда на украински ютюб коментатори, които сумират всички новини от западни медии +главно сведения от фронта.
    например Denys Davidov. Уверете се сам.

    Украинците отстъпват.
    Роботине е ултра важно село, защото там беше опита за провив на линията суровикин.
    Получава се така, че там където хиляди украински момчета умряха за свободата на Запорижие и Донбас, днес, Байдън и съветници като Съливан продават на руснаците. Неизвестно срещу какво.
     
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София