Нов вариант на COVID-19 избягва ваксините

OFFNews 10 май 2024 в 09:40 2201 1

коронавирус

Снимка Pixabay

COVID-19

Вирусът, предизвикал пандемията от КОВИД-19, отново е мутирал, като този път е създал варианти, наречени FLiRT, предупредиха от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ (CDC), съобщава ЮПИ.

Вариантите са открити при изследването на проби от отходни води, съобщиха от CDC. Наблюдението на случаите показва, че между 14 и 27 април един от вариантите FLiRT, наречен KP.2, е съставлявал около една четвърт от новите случаи на КОВИД-19.

По този начин KP.2 изпреварва предишния доминиращ щам, вариант JN.1, който сега съставлява около 22 % от случаите, според американските здравни власти.

Д-р Меган Рани, декан на Медицинския факултет на Йейл, казва, че вариантите FLiRT показват някои тревожни промени. Една от тях е изменението в шипчестия протеин, който вирусът използва, за да нахлуе в организма и да предизвика заболяване.

Този тип промени тревожат експертите, които посочват, че процентът на ваксинираните сред американците намалява. От септември 2023 г. насам само 22,6 % от американците са си поставили актуализирана ваксина.

Възможно е дори хората, които са си поставили най-новата ваксина срещу КОВИД-19, да не са добре защитени срещу JN.1 или новите варианти FLiRT:

Публикувано тази седмица предварително проучване на изследователи от Харвардския университет показва, че ефективността на ваксините срещу тези щамове намалява. Това проучване обаче още не е рецензирано.

Що се отнася до симптомите, хората, заразени с варианта FLiRT, проявяват почти същите симптоми, които са наблюдавани при JN.1. Те включват температура, втрисане, кашлица, болки в гърлото, запушване на носа или хрема, главоболие, мускулни болки, затруднено дишане, умора.

Не са изключени загуба на вкус или мирис, „мозъчна мъгла“ и стомашно-чревни симптоми като стомашно разстройство, лека диария, повръщане.

Лекарите подчертават, че не всеки ще има някой от тези симптоми или всичките заедно, тъй като заболяването КОВИД-19 варира по тежест и симптоми при различните хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови