Съкращава се срокът за решенията на ТЕЛК и НЕЛК

OFFNews 07 февруари 2024 в 14:27 1936 0

ТЕЛК

Снимка Архив

ТЕЛК

Съкращава се срокът за произнасяне на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) при оценката на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане.

Това предвиждат приети от правителството промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Чрез равномерното разпределение на процедурите по освидетелстване в страната, а разглеждане от ТЕЛК на случаен принцип, ще се постигне прозрачност, безпристрастност и бързина, посочват в мотивите си от Министерския съвет.

Задължението ТЕЛК да се произнасят само въз основа на медицинската документация, включително и наличната информация от здравните записи в електронните здравни досиета на лицата, ще обуслови пълноценна и обективна оценка, като ще се намали изискването на ТЕЛК за предоставяне на допълнителни документи.

Определянето на срок за съобщаване на експертните решения на заинтересованите страни, информирането на лицата за датите, на които ще бъдат разгледани техните документи, ангажирането на персонална отговорност за спазване на указанията и др., са организационни мерки, които ще подобрят координацията между страните, участващи в процеса на медицинска експертиза, считат от МС.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков