Токът поскъпва средно с 2 процента от 1 юли

OFFNews 22 май 2024 в 19:27 1457 0

Иван Иванов

Снимка БГНЕС

Иван Иванов

Средното изменение на цената на електрическата енергия от 1 юли 2024 г. ще бъде около 2 процента. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора.

По думите му все още се извършват изчисления от експертите на КЕВР и се проверяват направените от енергийните дружества инвестиции с оглед на тяхното отразяване в ценовото решение. "Затова не може да се определи точното изменение на цената на електрическата енергия", заяви Иванов, цитиран от БТА.

Председателят на КЕВР изтъкна, че за следващия едногодишен ценови период цената на електрическата енергия от АЕЦ "Козлодуй" ще остане практически непроменена. Той припомни, че първоначалното заявление на атомната централа е било за повишаване на цената с 30 процента, но впоследствие това заявление е било оттеглено и в понеделник в КЕВР е постъпило второ заявление от АЕЦ "Козлодуй". Това заявление е почти идентично с това от миналата година. През 2023 г. от АЕЦ "Козлодуй" са поискали цена от 69,77 лева, а тази година искането е дори за малко по-ниска цена - 69,14 лева. "След като се иска практическа една и съща цена, то няма никакво основание тази година Комисията да се произнесе с решение за цена, различна от миналогодишната", обяви Иванов. Той напомни, че цената, която КЕВР утвърди за АЕЦ "Козлодуй", беше 63,48 лева. Според него цената на електроенергията от атомната централа тази година ще бъде в "много близки отклонения".

Председателят на КЕВР добави, че при окончателното решение за цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли ще има неизбежни различия между цената на трите електроснабдителни дружества. Средната промяна на електрическата енергия в страната като цяло обаче ще бъде около 2 процента. "Всички други тълкования са спекулативни", подчерта Иван Иванов. Той допълни, че в ценовото решение на регулатора ще бъде отчетено и покриването на дефицита на Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Повишаването с около 2 процента се дължи на това, че всяко едно от енергийните дружества е изчислило с колко се е повишила цената на металите, на проводниците, на работната сила, както и други фактори, които КЕВР не може да не отчете. Иванов обаче отбеляза, че в последните 10 години няма годишно решение, в което промяната на цената на електрическата енергия да е около 2 процента, а винаги е била повече. Той припомни, че миналата година средното изменение беше 4,7 процента, а по-миналата - 4,3 на сто.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София