Джаз под звездите на Деветашкото плато

OFFNews 22 май 2024 в 16:30 1262 0

Светослав Николов и Марина Господинова, 2023

Снимка Тихомира Методиева - Тихич

Светослав Николов и Марина Господинова, 2023

Джаз под звездите на Деветашкото плато стана на 10. Светослав Николов, програмният директор и основен водещ на JAZZ FM радио, написа в мрежата:

"Jazz под звездите на Деветашкото плато е фестивал, който илюстрира възраждащата сила на музиката. Десет години след първото му издание с. Кърпачево и целият регион на Деветашкото плато са вече различни. Музиката привлече вниманието към този район, удивителен с хубостите на природата, за да добави към красотата още красота. На сайта и в ефира на Jazz FM 104 MHz разказваме с текст, музика и снимки за изданието през 2023 г. и анонсираме програмата за 2024 г.
С най-сърдечни чувства."

Самите организатори се радват: "Когато преди 4 години се роди идеята за този фестивал, никой не предполагаше мащабите, които той ще придобие. Малки и големи, страхотни музиканти, талантливи фотографи и цветни личности се събират в този пъстър и весел празник. Благодарим ви за емоцията!
Желанието е основен двигател на такъв тип събития. Трябва да се превъзмогнат проблеми като озвучаването на гола поляна, с което фирма Ruli OOD се справиха наистина чудесно. Трябва да убедиш музикалната гилдия, че си струва да заменят голямата сцена със зелената трева. Е, едва ли можехме да намерим по-добър човек за това от Венцислав Благоев. Поклон!
Трябва да накараш хората да вярват, че не само е смислено това, което правиш, но и си струва да бъде подкрепено. Огромни благодарности на фондация Америка за България, на община Летница, на спонсорите ни Lagermax и Animo Software и на медийните ни партньори БНТ и Jazz FM. Те повярваха в творчеството, в споделянето на едно прекрасно изкуство, което публиката обикна за поредна година.
Нашите музиканти тази година създадоха нещо специално. Невероятната приемственост между музиканти на възраст от 79 до 16 години направи фестивала същински мост между поколенията. Джипси суинг, акапелна музика, класически джаз, фолклор, безбройни импровизации и дори шлагери в нови аранжименти прозвучаха, а прилепите от пещерата суингираха. Защото дори те бяха неспособни да останат безразлични към тази отдаденост, искреност и професионализъм, които участниците демонстрираха. Благодарим!!!
Но най-важните сте вие. Хората. Кои от по-близо, кои - от другия край на страната, кои - от чужбина. Вие сте причината да искаме още и още и всяка година да даваме повече. Обичаме ви! Ще се видим догодина!
А тук ще продължим да споделяме моменти от събитието - за тези, които го преживяха, и за онези, които не успяха - тази година. Останете с нас! И споделяйте!"

И така. Десет години след първото му издание с. Кърпачево и целият регион на Деветашкото плато са вече различни.

"По съвсем естествен начин фестивалът привлече любителите не само на джаза, а на музиката въобще, хората, които обичат да общуват с изкуството в обстановка на естествената простота на нещата – чиста природа и спокойствие, съхранен селски бит, същевременно – предприемчивост и стремеж към развитие в хармония с природата и духа на региона," пишат от JAZZ FM.

"Местните жители са гостоприемни хазяи, гордо показващи изобилни с продукция дворове и черпещи гостите с плодовете на своя труд. Други превръщат земеделието в модерен природосъобразен бизнес с производството на чай, млечни продукти и консерви. Трети ни посрещат със занаятчийски напитки.

Така, започнало от джаз музиката, възраждането на региона е забележително със своето съзвучие с околната среда. Така районът на Деветашкото плато стана любимо място за почивка сред природата, а юнските джаз дни и вечери с вълнение се очакват от почитатели от цялата страна.

Започнал като еднодневен фестивал с шествие, концерт и джемсешън, в деветото си издание през 2023 г. „Джаз под звездите на Деветашкото плато“ бе тридневно събитие, в което още има предварителна програма, за първи път – обучения, и традиционно – занимания с деца. Поглед към изминалите издания отправихме с фотографска изложба на Тихомира Методиева – Тихич и Христофор Ташев. Организатор е сдружение „Деветашко плато“ с председател Ива Таралежкова, а музикален директор е Венци Благоев."

Десетото издание на фестивала „Джаз под звездите на Деветашкото плато“ ще ни посрещне от 28 до 30 юни с концерт на „ДжаЗта Праста“ на Мартин Любенов, Ангел Демирев и Михаил Иванов в първия ден, последван от джемсешън. С майсторски клас по джаз импровизация на Константин Костов и джаз лектория на проф. Владимир Радулов започва вторият ден, а след диксиленд шествието край пещерата „Гарваница“ основният концерт ще е с участието на гостите от Испания Карме Канела – вокал, и Жуан Мунне – пиано. Канела е преподавател в Испания на Петър Терзиев и ще очакваме да ги чуем заедно, а в изпълненията се включват още Невилиян Гемижев, Арнау Гарофе, Венци Благоев, Мартин Ташев, Георги Агатов, Георги Донев, Краси Стефанов, проф. Владимир Радулов, Константин Костов, Стив Хамилтън, Димитър Благоев, Димитър Карамфилов, Димитър Шанов, Атанас Попов и Кристиан Желев. Разбира се, ще чуем джаз дамите от НЧ „Развитие“ в с. Горско Сливово, а вечерта ще завърши с джемсешън в къща за гости „Онгъл“. На 30 юни нови бъдещи звезди на джаза ще изгреят на „Джаз за деца“ с Венци Благоев.

Фестивалът се провежда при свободен вход и се реализира с участието на индивидуални дарители, включително през платформата Global Giving и чрез закупуването на сувенири, и с подкрепата на общините Летница, Ловеч и Севлиево, на фондация „Америка за България“ и на частния бизнес. Вече девет години музиката е в основата на развитието на целия регион.

Селекция от изпълнения от фестивала присъстват редовно в програмата на Jazz FM, а изданието от 2023 г. специално представихме в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“ през миналата седмица.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София