Пирогов в готовност за стачни действия, оставки няма да има

OFFNews 01 февруари 2024 в 14:56 860 0

Снимка УМБАЛСМ "Пирогов"

"Пирогов"

От болница „Пирогов“ са в готовност за стачни действия, ако не се постигне нормализиране на ситуацията за работа.

Това се посочва в съобщение от болницата след съвместно заседание на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи към лечебното заведение, на което е обсъдена темата за натиска върху екипа на „Пирогов“.

Участниците в заседанието изразяват несъгласието си с упражняване на натиск върху екипите и администрацията на болницата, който нарушава нормалния ритъм на работа и ограничава възможността им да лекуват, се допълва в съобщението.

Медиците ще се възползват от услугите на адвокатска кантора за защита на техните права и добро име, се посочва още в съобщението.

На 19 януари тази година от болницата съобщиха, че над 80 ръководители на структури в „Пирогов“ са гласували да се снеме доверието от министъра на здравеопазването като принципал на лечебното заведение и го призовават да се оттегли от поста.

Хинков е предприел законови стъпки за освобождаването на шефа на "Пирогов"

Решението бе взето след заседание на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи, като реакция на назначените проверки по случая със смъртта на 15-годишната Даная, която беше приета по спешност в "Пирогов" с мозъчен хематом през май миналата година, но въпреки направената операция не оцеля.

"Ако не спрат натискът и тормозът спрямо екипите на „Пирогов“, всички присъстващи началници на клиники и отделения имат готовност за подаване на оставка на 1 февруари 2024 г.", посочиха тогава от лечебното заведение и призоваха съсловните организации за подкрепа, тъй като „проблемът с тормозът и насилието върху лекарите рефлектира върху всички“.

Шефове на клиники в Пирогов плашат с оставки от 1 февруари заради ''случая Даная''

Днес от Софийска градска прокуратура съобщиха, че започват проверка по случая "Даная".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика