Персоналът на варненската белодробна болница е без заплати от 10 месеца

Срокът за спиране на електрозахранването в Тубдиспансера изтича, а решение за бъдещето му още няма

OFFNews 15 ноември 2022 в 10:09 708 0

Тупдиспансер

Снимка Скрийншот

Белодробна болница във Варна

Персоналът на белодробната болница във Варна е без заплати от 10 месеца. Междувременно Енерго-Про обяви, че на 21 ноември ще спре електрозахранването в лечебното заведение заради дълг от над 77 000 лв.

Финансовото състояние на лечебното заведение е критично. Крайната мярка с преустановяване на електрозахранването се налага, за да бъде ограничено натрупването на допълнителни задължения, които биха довели до оперативни затруднения за доставчика, съобщиха преди седмица от енергодружеството. 

"Държавата е тази, която трябва да издържа болница за социалнозначимо заболяване от световен мащаб." С тази позиция приключи преди дни заседанието на Общинския съвет във Варна по повод кризата с белодробната болница в града. Общинарите решиха Тубдиспансерът да премине към друга болница например УМБАЛ "Св. Марина", какъвто случай вече е имало.

Според управителя на лечебното заведение доц. Христо Ганчев в света туберколозни болници търговски дружества няма.

Общинският съвет отказва, защото сме търговско дружество. Ако бяха платили за миналата година, щяхме да сме ликвидирали 400-500 хиляди лева. Да, щяхме да трупаме нови, но сега се събраха към 800 000 лева. От тях 80 000 са за ток, обясни той.

Ако бъде спряно захранването, болницата няма как да функционира. "Ще взема болните, които са 20 души, и ще ги заведа в кабинета на председателя на Общинския съвет. Там да ги лекуват" закани се доц. Ганчев.

Той отрече някой да се е срещал с него по повод решението да присъединяване на Тубдиспансера към друга болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!