Освободеният директор на Онкологията: Смяната ми не е политическа поръчка

Сигналът, който предизвика няколко проверки в УСБАЛО, е подаден от новоназначения директор на болницата, съобщи д-р Стефан Константинов

Янка Петкова 12 юли 2022 в 18:04 2515 0

Стефан Константинов

Снимка Архив/БТА

д-р Стефан Константинов (вдясно)

Смяната ми не е политическа поръчка, ако беше така, атаката щеше да дойде от "Продължаваме промяната", а аз бях атакуван от представители на други политически сили, каза по повод освобождаването си от длъжност бившият директор на УСБАЛ по онкология д-р Стефан Константинов. На пресконференция във вторник той отчете резултатите на лечебното заведение по време на управлението му.

Губят се милиони левове, а администрацията на здравното министерство проверява наредбата за избор на екип, каза Константинов в отговор на журналистически въпроси. -  Държавата трябва да има приоритети, които да водят до ред в нея и да пестят пари. Ще проверя дали са издържани аргументите, с които ме освободиха и бих си търсил правата, но не сега. Хората, които са над Сербезова, които избират такива като нея, да си кажат мнението – дали това е нормално. Каква политика е да си подал оставка и да тръгнеш да правиш смени, няма ясни критерии, каза бившият директор на университетската болница по онкология.

Той посочи и конкретния сигнал, по който са били извършени няколко проверки в ръководената от него болница. Сигналът е подаден от новоназначения директор проф. Панайот Куртев, който е бил предшественик на Константинов и негов съперник за мястото в конкурса за директори през 2017 г.

Според написаното при управлението на Стефан Константинов са сключвани договори в нарушение на Закона за обществените поръчки, не е било свикано Общо събрание за назначаване на нов Научен съвет, не са били провеждани конкурси за избор на академични длъжности, има несъответствие между правилника за дейността на лечебното заведение и осъществяваната от него дейност, съществуват различни цени за избор на екип.

Рокада в Онкологията: директорът и бивш здравен министър Стефан Константинов е отстранен

Преди да коментира констатациите по направените проверки д-р Константинов отчете дейността на ръководения от него екип за периода от назначаването си през 2017 г. до момента на освобождаване от длъжност.

По думите му за 2021 г. лечебното заведение е реализирало печалба над половин милион лв. Болницата няма просрочени задължения. Не е уволняван персонал, а трендът при заплатите е възходящ. При пациентите също има увеличение - през 2021 г. те са с 6,92% повече спрямо 2020г. или 12 195 души са били изписани след лечение. Константинов отчете още, че са направени инвестиции със собствени средства и през 2021 г. в болницата са вложени почти 1 млн. лв.

Основната ни дейност се свеждаше до това да подмладяваме персонала, да залагаме на младите. За тези пет години няма нито един уволнен служител на болницата, има доста пенсионирани, но мисля, че възрастта 75 е съвсем нормална за излизане в пенсия и за освобождаване път на младите. Изградихме нова клиника по медицинска онкология в два пустеещи етажи с помощта на МЗ. Закупихме пет скенер, който преди две години беше най-добрият на Балканския полуостров. Реновирахме клиниката по хирургия със собствени средства. И след всичко това, на 2 февруари получихме писмо за проверка по сигнал от вътрешен одит на МЗ по 26 пункта. Вероятно проверката не е дала очаквания резултат, защото през април по същия сигнал започна проверка на ИА "Медицински надзор". Странно е и не е много законно по един сигнал да има две проверки. Проверяваха ни от Главна инспекция по труда, от СРЗИ, МВР и Прокуратурата. Впоследствие проверката от прокуратурата е прекратена, тъй като няма данни за престъпления, разказа Константинов.

За "анонимния" сигнал и констатациите по обвиненията в него

Вчера Министерството на здравеопазването много ме улесни, защото публикува "тежките прегрешения" на ръководството, коментира освободеният от длъжност директор.

По думите му споменатите нарушения по Закона за обществените поръчки всъщност са в договори за съвместна дейност и са открити в 4 от 11 такива договора. Това са договори между болницата и дъщерното ѝ дружество Национален онкологичен медицински център.

Това са договори, които се изискват от Касата. Това е "изключително тежкото нарушение", че ние във вътрешните си работи не сме поставили двоен подпис (от директора и гл. счетоводител). Всички договори, преди да ги подпиша, се гледат от юрист и финансов контрольор, каза Константинов.

По обвинението, че не е свикано Общо събрание за избор на Нов научен съвет

Той твърди, че при встъпването му в длъжност през 2017 г. не е знаел, че мандатът на съвета е изтекъл преди 6 месеца. Не отрича, че е ходил на заседанията му, но подчертава, че това е автономен орган и по негова инициатива след пандемията е било обявено общо събрание. По думите му не е имал проблеми с колегите си, а подновяването на мандата на Научния съвет не е предмет нито на договора му за управление на болницата, нито на Закона за лечебните заведения. Нещо повече, по време на парламентарен контрол министър Сербезова е била запитана за функционирането на Научния съвет и е дала да се разбере, че това не е сериозно нарушение именно заради автономността на органа.

За липсата на конкурси за академични длъжности

Според Константинов това обвинение е "доста цинично", тъй като за да се проведе конкурс трябва да има желаещи.

Една млада колежка искаше да стане доцент, в клиниката, която се ръководеше от съпругата на настоящия директор. Беше направено всичко по скалата на административния тормоз, вкл. с лишаване от бонуси и заплата по-малка, отколкото на санитар. Това момиче беше принудено да напусне и стана доцент в Плевен. Старите са си пазили местата и са искали да се окопаят да се окопаят здраво, каза д-р Константинов.

През април тази година е извършена извънредна проверка, която установява несъответствие между правилника за дейността на лечебното заведение и осъществяваната от него дейност. Според бившия директор това е единствената 100% вярна констатация. Тя касае закъснялото вписване на една закрита клиника по гинекология. 

Последната установена нередност е определянето на различни цени за избор на екип.

През 2010 г. в качеството си на министър с моя екип направихме тази наредба. Идеята беше да се сложи таван на платените медицински услуги в лечебните заведения, над който не може да се премине. Така сме направили и в болницата – за всяка дейност има цена в ценоразписа. ИАМН казва, че трябва да имаме една цена, предполага се максималната, което е абсолютно грешен подход. Затова сме сме подали възражение. Няколко юриста ми писаха, че е абсурд да бъдем наказани по тази тема, посочи Константинов.

Помолен да коментира какво стои в основата на конфликта му с авторите на сигнала лекарят обясни, че разривът е тръгнал от това, че разтварянето на лекарствата за онкопациентите е било разпоредено да става в болничната аптека.

Работим с много скъпи лекарства, една ампула може да струва 10 000 лв. Трябва да сме сигурни, че това ще се приложи на пациента, може всичко да се случи и ампулата някъде да замине. Преди аптеката даваше ампулите, те влизаха в отделението и смятахме, че ще се дадат на пациента. Срещу това какъв рев беше... и ми се обясняваше как не може да стане, как ще навредим на хората, а това се прави по цял свят, обясни той и допълни - има система за верификация, която трябва да проследява лечението, нещо не се чува за нея, задайте въпроса на министъра, питайте и за търговете за лекарства, обърна се към журналистите Константинов.

"Администрацията се занимава с глупости, иска да бъде бухалка. Отчитаме печалба, нямаме просрочени задължения, държавата не ни е помагала, не сме вземали пари от ББР. Къде е върховенството на закона? В петък, след работно време е подписан един такъв документ, без аз да бъда извикан в МЗ. В понеделник идват представители на частна юридическа кантора, с новия директор, за да подпиша приемно-предавателния протокол. Какво може да мотивира един министър на здравеопазването да прави всичко това, след като веднъж е отговорила на питане и е казала, че не е открито нищо нередно. На пресконференция МЗ показва кои са "лошите" болници и изведнъж в петък става това, а във вторник вече управляват. Видях лица от годините, когато болницата е натрупала най-големите задължения. Това е много интересно", обобщи д-р Стефан Константинов.

Облагодетелстване, нарушения на ЗОП, връзвани бебета - това установиха проверките на МЗ в шест болници

По думите на главната сестра Биляна Огнянова, която също присъства на пресконференцията, за изминалите близо 5 години е бил създаден Център на пациента, който е спрял дейността си заради пандемията. Болницата поддържа контакти с Нов български университет, чиито студенти са посещавали пациентите за изнасяне на представления и концерти. От 2018 г. лечебното заведение работи активно с МУ София, там се провежда стажът на медицински сестри и лаборанти, някои от които са останали да работят в УСБАЛО.

По думите на бившия директор в банковите сметки на болницата има достатъчно средства за реновиране на три етажа в сградата и за увеличение на заплатите на персонала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика