Ново нападение над лекар от Психиатрията в Раднево

OFFNews 21 юли 2023 в 15:42 1302 0

Психиатрия

Снимка Скрийншот

Държавна психиатрична болница, Раднево

За пореден случай на агресия в Шесто мъжко отделение на Държавна психиатрична болница в България „Д-р Георги Кисьов” в Раднево съобщи за БТА началникът в оставка д-р Иван Добринов. Той разказа, че по време на смяна една от медицинските сестри е нападната от буйстващ млад пациент.

Вчера след обяд карат нов пациент, който е за първи път и е непознат в отделението. Той е с психоза, но не е уточнено дали тя е породена от прием на наркотици или нещо друго. Докато дежурната лекарка му мери кръвното е бил фиксиран, но е успял да си освободи краката и докато лекарката е с гръб, се опитал да я удари с колене. Дежурната сестра е извикала на лекарката да се пази, това ядосва пациента и е изритал сестрата с крака в гърдите и в челюстта“, разказа д-р Добринов. Пострадалата не е тежко наранена, но е много уплашена, допълни той.

Преди ден работещите в отделението вчера излязоха на протест с искане за назначаване на охрана в отделението. Причината е зачестяващи случаи на агресия от страна на пациенти към работещите.

“Рисковете и за персонала, и за другите пациенти е много голям - освен агресия може да се стигне и до фатален изход. При нас на лечение има криминално проявени лица, които са здрави физически и няма кой да се пребори с тях. Искаме охрана, която да респектира и да помага при евентуална нужда“, настояха протестиращите.

„Има отправено искане към Министерство на здравеопазването с конкретизиране на проблема. Имам съдействие и подкрепа от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора, понеже те са много добре запознати с болницата“, каза пред БТА директорът на лечебното заведение д-р Владимир Трънов.

От думите му става ясно, че той подкрепя искането за назначаване на охрана.

„Не само в Шесто мъжко отделение, болницата разполага с осем отделения, в шест от които постъпват пациенти с тежка патология, хора с девиантно поведение, с агресивни прояви, проявяващи автоагресия и деструктивни прояви. Понеже те зачестяват през последните години, това предполага да бъдат взети мерки“, посочи медикът.

В края на юни т.г. началникът на Шесто мъжко отделение д-р Иван Добринов подаде оставка в знак на протест и настояване за назначаване на охрана. Причината беше пореден случай на инцидент с пациент, който е докаран от полицията за лечение и е нападнал персонала на отделението. Работещите са преживели унижение с директна заплаха за техния живот и живота на останалите пациенти, както и много обиди. Тогава д-р Добринов потвърди намерението си да напусне болничното заведение, ако не исканията не бъдат уважени. В момента тече тримесечното му предизвестие за напускане на работа.

В Шесто мъжко отделение се лекуват над 50 мъже със зависимост.

„Капацитетът на отделението е 60 души като е винаги почти пълен. Имали сме периоди, когато сме надхвърляли и възможностите си. В момента само Шесто мъжко отделение лекува мъже със зависимост, а такова отделение за жени със зависимост няма. Има само един профил във Второ женско отделение, но те се лекуват заедно с психично болни пациенти“, каза од-р Добринов.

В психиатричната болница в Раднево има пет мъжки и три женски отделения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика