Направилият си мезонет в Правителствена болница стана декан на Медицинския факултет в СУ

OFFNews 10 юли 2023 в 16:11 12341 3

Любомир Спасов

Снимка Архив

Любомир Спасов, декан на Медицинсикя факултет в СУ

Проф. д-р Любомир Спасов беше избран за декан на Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това е станало с 51 гласа "за", с 9 гласа "против" и с 20 гласа "въздържал се", на общо събрание на Медицинския факултет, състояло се 30 юни, съобщи днес пресцентърът на висшето училище.

Името на бившия директор на болница "Лозенец" се свързва с данни за незаконни трансплантации, за които стана известно по времето на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. В схемата бяха замесени млади донори от Украйна и Молдова, които са дарили органи за "богатите си лели и чичовци" от Израел, Германия, Япония и др.

Същевременно, след журналистическо разследване бе установено, че лечебното заведение е източвало НЗОК с подправени документи за фиктивно лечение. Спасов беше освободен от длъжност, след 23 години власт, а Съветът на директорите бе подменен.

Само преди месец бяха изнесени повече данни за луксозния апартамент от 500 квадрата, изграден по времето на ЛЮбомир Спасов, който е служел за релакс на бившия директор.

"Това не е апартамент, а кабинет с помощни помещения, в който има и място за почивка и възстановяване, което съм ползвал за релакс, когато съм оперирал по 15 часа в денонощието", обясни Спасов.

В изявление пред в. "24 часа" , той нарече репортажа на Нова телевизия кампания срещу избирането му за декан на Медицинския факултет

"Защо правят този скандал точно сега, аз от 2 години не съм в болницата? На 23 юни предстои избор за декан на Факултета по медицина на Софийския университет, на който аз съм кандидат, затова нормалната реакция е да ме оклеветят и набедят", каза професорът пред вестника.

Очевидно "атаката" е била неуспешна, тъй като той все пак оглави факултета, за който имаше амбиции.

Междувременно от Софийска градска прокуратура обявиха, че провеждат "детайлно разследване, в рамките на което се ползват инструментите на международната правна помощ. Изпратени са две молби за международна правна помощ и една европейска заповед за разследване. Към момента не е получен отговор на едната от двете молби, все още няма повдигнати обвинения".

Спасов вече е бил декан на факултета до 2019 г. Той е завършил с отличие висшето си образование в Медицинска академия в София. През 1998 г. придобива специалност по обща хирургия, а от 2000 г. е специалист по кардиохирургия. През 2007 г. придобива образователната и научна степен доктор по медицина, а през 2008 г. се хабилитира и заема академичната длъжност доцент. През 2012 г. е избран за професор. През 2013 г. придобива диплома от Европейския борд по хирургия за квалификация в трансплантационната хирургия, се посочва в справка от висшето учебно заведение.

Има специализации по кардиохирургия и органна трансплантология във водещи клинични центрове в САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Словения и Италия. Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт и е член на Българския лекарски съюз. От 1998 г. до 2021 г. е директор на Университетската болница "Лозенец", съобщават от СУ.

Впоследствие лекари-преподаватели изпратиха отворено писмо до медиите, в което обвиниха Спасов в натиск

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

3

динозавър

10.07 2023 в 19:40

Герджиков пак ще сложи в джоба си милионер.

12078

2

edin slep

10.07 2023 в 19:39

Каква шеметна кариера, изцяло благодарение на лични качества.

110

1

Перпендикуляр

10.07 2023 в 17:30

Сега ще си ремонтира "кабинета за почивка", защото си остава пак в "Лозенец"!

 
X

Да помогнем на украинските деца!