Можеше ли Даная да бъде спасена: разказът на майката за последните ѝ дни

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" започва проверки по случая в Пирогов и ИСУЛ

OFFNews 14 септември 2023 в 11:08 39690 0

Ани Стоянова

Снимка Скрийншот bTV

Ани Стоянова, майка на починалата Даная

„Даная стана донор на четирима, но можеше ли да бъде спасена?“ Въпросът все още е без отговор за майката на момичето, Ани Стоянова, която се надява да разбере истината след проверките на агенция „Медицински надзор“ в Пирогов и ИСУЛ.

Даная почина вследствие на мозъчен оток, получен след като удря главата си. Момичето е с хематологично заболяване, коeто допълнително усложнява състоянието му. След като изпада в мозъчна смърт, близките решават да дарят органите му.

Месеци след загубата на детето си майката на Даная разказва пред bTV, какво е преживяла, докато дъщеря ѝ е лежала в спешната болница.

През 2022 г. дъщеря ѝ е диагностицирана с придобита вторично имунно тромбоцитопения, заболяване, при които нивата на тромбоцитите са много ниски и кръвта не се съсирва, обяснява лекарката, която е наблюдавала момичето – д-р Данка Стоянова, хематолог от ИСУЛ.

Заради диагнозата Даная е трябвало да се пази от наранявания. В края на април, тази година, момичето се удря в леглото и получава силно главоболие. Ден по-късно с майка му се озовават в спешния кабинет по неврохирургия на Пирогов.

„Посрещна ни неврохирург, аз обясних какво е придружаващото ѝ заболяване. Направиха рентген и казаха, че всичко е наред, че може би има леко комоцио и ще я боли главата между 1 и 4 седмици. Казаха ѝ да вземе обезболяващо и ни изпратиха да си ходим“, разказва Ани.

Според лекуващата лекарка на Даная, предвид специфичното ѝ заболяване, рентгеновото изследване не е достатъчно.

„Предполагам, че е прегледана и те са преценили доколко това е наложително. Не мога да коментирам. Мога единствено да кажа, че ако се мисли за мозъчен кръвоизлив, рентгенът не е достатъчен и би трябвало да се направи скенер. Даже ядрено-магнитен резонанс, ако мога да бъда по-точна“, казва д-р Денка Стоянова.

Седмица по-късно момичето силно се влошава, макар междувременно да се правят изследвания в ИСУЛ, които установяват нисък хемоглобин. Д-р Стоянова изследва и факторите на кръвосъсирване. В деня, когато трябва да ѝ бъде инжектирано лекарство, Даная е приета по спешност в Пирогов със силно главоболие. Скенерът показва, че има хематом, но по думите на дежурния неврохирург той е започнал да се резорбира. Оказва се, че в Пирогов липсва лекарство, което подпомага съсирването на кръвта и майката отива да го вземе от ИСУЛ.

Междувременно стоянието на момичето се влошава за часове, болката става непоносима, започва да повръща кръв. Ани твърди, че през цялото време не е имала контакт с лекари, само с медицинска сестра.

В стаята, през целия ден не дойде неврохирург. Настоях пред сестрата да направим нещо, защото виждах, че всичко се влошава и тя се обади в детска реанимация. Лекарите от реанимацията слязоха много бързо, взеха я, аз останах навън, тя все още беше адекватна, говореше, говорехме, с ужасна болка и това всъщност беше последния път, в който я видях, така, говореща, споделя майката на Даная.

На 6 май, първият от три почивни дни момичето е преместено в реанимация. Лекарка съветва майката да бъде настоятелна, тъй като Даная се влошава.

Жената публикува пост във Фейсбук, в който търси помощ от неврохирург. Апелът ѝ е видян от здравния министър по това време – Асен Меджидиев, който звъни на началника на клиниката по детска неврохирургия д-р Михаил Захаринов. По думите на Ани Стоянова д-р Захаринов пристига афектиран и я привиква в кабинета си.

Качихме се в отделението, влязохме с него в стаята - "Затворете вратата!". В момента, в който я затворихме, той започна да крещи –"Вие малоумни ли сте?! Как може да сте толкова прости?! Какво ми пишете в социалните медии? Ето сега заради вас това дете, защото натискате за тази операция, ще умре на масата - заради вас, вие сте виновни, защото сте малоумни, спомня си майката на Даная.

По думите ѝ лекарят бил „много сърдит“, защото публикацията в социалната мрежа стигнала до здравния министър.
В крайна сметка Даная е оперирана в неделя вечерта на 7 май.

„Докторът каза, че операцията е минала по план, че не е имало кървене. Нищо драматично и че нещата са се случили. И дойде сутринта, и получих едно обаждане от детска реанимация, което не звучеше добре. Казаха ми "би било добре да дойдете и да я видите. И отидох", разказва Ани.

Според адвоката по медицинско право Величка Константинова в медицинската документация на Даная няма предписание, че състоянието ѝ не позволява да бъде оперирана.

„В случая на Даная считаме, че е пропуснато ценно време за извършването на оперативната интервенция. Резултатът никога не е сигурен, но можеше да се каже поне, че не е извършен своевременно“, По думите ѝ с какви специалисти е разполагала болницата в онзи момент е въпрос, който трябва да бъде проверен, тъй като според информацията ѝ обезпеченост не е имало. Не е потърсена и консултация с лекуващия лекар на Даная – д-р Стоянова от ИСУЛ.

По-късно проверка на близките на момичето в регистъра на Българския лекарски съюз установява, че лекарите, които са били дежурни през почивните дни са специализанти с изключение на анестезиолозите.

Потърсени от bTV за коментар от ръководството на „Пирогов“ заявяват, че са в течение на случая още от 28 април. Поради големия обществен интерес и започващите вътрешни проверки по случая запазват правото си за коментар поради желанието им за обективност. От “Пирогов” посочват, че към този момент няма подадена жалба от засегнатите лица, няма и назначена проверка от нито един оторизиран орган.

От изпълнителната агенция „Медицински надзор“ изпращат писмо, в което казват, че по жалбата на Ани Стоянова ще направят проверки - в ИСУЛ и в “Пирогов”. Насрочени за периода от 25 до 29 септември.

Искам да разбера истината, да ми бъде представена по начин, по който да повярвам. Защото едно е да знаеш, че ситуацията е била такава, че детето не е могло да бъде спасено, и съвсем друго е да знаеш, че тя е могла да бъде спасена и че не е. Защото въпросите, които си задаваш са ужасни - ставаш с тях и лягаш с тях..., казва майката на Даная.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика