Маски в градския транспорт в Ямбол и Хасково, в ''червените'' области по-меки мерки

Янка Петкова, Доротея Николова 20 юли 2022 в 19:42 1865 0

карта

Снимка Скрийншот

Карта на двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в страната

Ямбол и Хасково са първите области, които се съобразиха с ограниченията от наскоро приетия пандемичен план, след като въведоха задължителни маски и в градския транспорт. В районите от "червената зона" мерките остават по-меки.

В София град и в Бургас маските са задължителни само в здравни и социални заведения, въпреки че заболеваемостта при тях надхвърли 250 заразени на 100 000 души население.

От утре, 21 юли, във Варна и областта връщат маските в здравните заведения, аптеките и оптиките, както и здравните кабинети в детските градини и ясли. Локалната заповед е на РЗИ и ще важи до 31 август. Връща се и изискването за спазване на социална дистанция на обществени места от 1.50 м, където има струпване на хора за всички, които не живеят в едно домакинство. Работодателите също трябва да организират работния процес спрямо новите временни по-строги мерки.

Решението беше взето след онлайн заседание на областния кризисен щаб. Към 19 юли, новите случаи във Варненско са 207. Областта е с най-висока на заболеваемост в страната - 321 души на 100 хил. души.

Аналогични мерки днес въведоха областните щабове в Силистра и Габрово. 

Към днешна дата заболеваемостта в страната прехвърли 200 на 100 000 души население. Най-ниска остава в област Велико Търново - 73.56 на 100 000 по данни от Единния информационен портал.

Данни за реалната епидемична обстановка в страната липсват, тъй като сложната процедура за безплатно изследване с PCR масово охлади ентусиазма на хората със симптоми на COVID инфекция да се тестват. За да се стигне до лаборатория, трябва да се мине през личен лекар, който да даде направление за специалист, а специалистът да даде направление за PCR.

Другият вариант е купуването на антигенен тест за изследване вкъщи. При този вариант, разбира се, заразените остават извън системата и се присъединяват към т.нар. скрита заболеваемост, която може само да се прогнозира по математически модели.

Въпреки набиращата скорост нова вълна здравните власти уверяват, че до по-рестриктивни мерки няма да се стигне, а системата е подготвена да посрещне пика ѝ. Както е известно, според новия план въвеждането на ограничения зависи от заетостта на болничните легла и по-конкретно на тези за интензивно лечение на пациенти с COVID-19. По време на изслушването си в парламента днес министър Сербезова съобщи, че едва 4% от капацитета на болничните легла е зает, но не уточни дали става дума за легла за пациенти с коронавирус или за общата леглова база в лечебните заведения.

Липсата на конкретика на каква база се определя преминаването от един етап към друг е обект на критики от експерти. Според епидемиолога проф. Мира Кожухарова това създава възможност да се вземат политически решения:

"Отказахме се от числовите критерии, нивото на заболеваемостта липсва в плана, което ми говори, че ще се вземат политически решения, а не експертни. В плана няма критерии като числа. Това не е план", коментира проф. Кожухарова и добави, че не можем да се ръководим от процента заети интензивни легла, тъй като не знаем как се изчислява този процент.

По думите на проф. Кожухарова увеличаването на заразените през лятото не е необичайно. Нарастване на заболеваемостта е имало и през миналото лято, макар да е започнало по-късно. "Дано не се повтори, защото тогава ръстът на случаите не спря до края на годината", предупреди тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика