Прогноза: В девет области се очакват нови мерки в началото на август

Няма да се затварят бизнеси и да се ограничава придвижването в страната и чужбина, увери Сербезова

OFFNews 20 юли 2022 в 18:53 1968 0

проф. Асена Сербезова

Снимка Архив/БТА

проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването в оставка

Към 1 август регионът на областите София-град, София област, Перник, Монтана, Враца, Видин, Перник, Благоевград и Кюстендил ще преминат във Етап две от националния пандемичен план, който предвижда нови ограничения.

Това сочи математическия анализ за развитие новата COVID вълна, съобщи по време на изслушването си в Народното събрание здравният министър в оставка Асена Сербезова.

Повишаването на броя на болните се очаква да е плавно, но е възможно и да бъде ограничено, ако има отговорно поведение и спазването на противопепидемичните мерки, напомни тя. Далече сме от Етап 3, увери Сербезова.

Тя припомни, че съгласно промените в Закона за здравето временните противоепидемични мерки не могат да включват забрана за влизане в страната и ограничаване за придвижването на територията на страната.

Не може и да се спре работата на обекти с обществено предназначение, каза още тя. 

Само при 5 на 100 от хоспитализираните заради коронавнирусната инфекция заболяването протича тежко, каза още Сербезова и подчерта, че здравната система не е силно натоварена, въпреки отчетеното нарастване на броя на болните. По думите ѝ няма възходяща тенденция на смъртността.

В отговор на депутатски въпрос тя съобщи, че лечението на пациенти от коронавирусната инфекция може да се извършва и без да има разкрито ковид отделение в болницата. 

Превантивно сме изпратили писмо до болниците, с което напомняме, че лечението на тези пациенти може да се извършва и в отделения по фтизиатрия и пневмология, по вътрешни болести, по педиатрия и др. и не е необходимо да има обособени само ковид отделения, посочи министърката.

По думите ѝ нормативната уредба и трите клинични пътеки, по които се извършва лечението на инфекцията, дават възможност на болниците да лекуват адекватно заболяването. Ако се натовари здравната система, има механизъм, по който със заповед на директора на регионалната здравна инспекция може да се увеличи броят на болничните легла, което за момента не се налага, допълни министър Сербезова.

Заради по-лекото протичане на подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон Съветът по имунопрофилактика обмисля промени в протокола за лечение на COVID-19, вероятно ще има промяна и в правилата за поставяне под карантина, но дали ще има промяна в тях, зависи от Съвета и от епидемиолозите, каза Сербезова.

На въпрос за готовността за осигуряване на училищата с щадящи тестове преди началото на учебната година, тя заяви, че има останали количества, но се извършва подготовка за осигуряване на нови.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови