Няма ясни критерии за налагане на мерките, решенията отново ще бъдат политически

OFFNews 20 юли 2022 в 11:22 1139 1

проф. Мира Кожухарова

Снимка Архив/БТА

проф. Мира Кожухарова, епидемиолог

Липсват ясни епидемиологични критерии за налагането на мерки в етапите на новия стар план за справяне с пандемията. Решенията отново ще бъдат политически, а не експертни, заяви по bTV епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Не е ясно на базата на какво се взема решение за преминаване от един етап в друг. Коя зона е червена? Какви критерии се ползват? Отказахме се от числовите критерии, нивото на заболеваемостта липсва в плана, което ми говори, че ще се вземат политически решения, а не експертни. В плана няма критерии като числа. Това не е план", коментира проф. Кожухарова и добави, че не можем да се ръководим от процента заети интензивни легла, тъй като не знаем как се изчислява този процент.

Според нея положителните проби нарастват доста бързо, а процентът на положителните проби е висок, защото се правят малко тестове.

Толкова малко бяха в началото на пандемията, докато се настройваше здравната система. При положение, че има препоръчана норма да се изследват 600 на 100 000 души, при нас се тестват около 400 на 100 000. Не можем да кажем реално колко са болните, каза епидемиоложката и предупреди хората в София, Бургас и Варна да вземат предпазни мерки, тъй като по ниво на заболеваемост, по предишните критерии, тези области са в червената зона.

Според нея решението за издаване на PCR тестове само от лекарите специалисти в извънболничната помощ е било грешка. Тя посочи, че в момента се бави въвеждането на безплатни антигенни тестове. "Решението за безплатните антигенни тестове също е политическо, Властите се бавят и вероятно въвеждането им ще остане за другия месец", каза епидемиоложката.

Правителството прие нов пандемичен план, но не смее да го приложи

По думите на проф. Кожухарова увеличаването на заразените през лятото не е необичайно. Нарастване на заболеваемостта е имало и през миналото лято, макар да е започнало по-късно. "Дано не се повтори, защото тогава ръстът на случаите не спря до края на годината", предупреди тя.

"Досега се грижихме за здравната система, нека сега тя се погрижи хората да не страдат", обобщи проф. Мира Кожухарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови