Изписаха родилката от Пловдив, която беше екскортирана от полицаи

OFFNews 02 август 2023 в 14:00 803 0

Снимка УМБАЛ "Св. Георги"

УМБАЛ "Св. Георги", Пловдив

Жената, която беше докарана в родилното с полицейски ескорт на линейката, при започнало раждане в задръстване, е изписана. Бебето ѝ и тя са живи и здрави и благодарят на лекарите и на полицаите, които им спасиха живота.

Това съобщават от АГ клиниката на УМБАЛ „Свети Георги“, където младата жена беше приета в изключително тежко състояние и с опасност за живота за нея и бебето ѝ.

Родилката е приета с тежка акушерска патология в УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив. Тя е хоспитализирана по спешност в клиниката по Акушерство и гинекология и родоразрешена с цезарово сечение. Приета е в отделението на 20 юли с преждевременно отлепване на плацентата с обилно кървене.

"Известно е, че тази патология е една от най-опасните и потенциално застрашава здравето и живота на бременната и плода преди и след раждането при липса на своевременно поставяне на диагнозата и адекватно акушерско поведение", обясни началникът на клиниката проф. д-р Екатерина Учикова.

Жената дойде по спешност с обилно кървене и силни болки. Ние се организирахме изключително бързо, докато излязат резултатите от необходимите изследвания. Ситуацията изискваше да се действа незабавно и може би за 10 минути бяхме в готовност целият екип, защото беше въпрос на минути да спасим и двата живота, разказва д-р Екатерина Чолакова, която приема и води операцията на пациентката.

Когато всичко приключва, тя съобщава щастливата новина за успешно роденото момченце на бащата и семейството.

“За нас радостта е не по-малка и важното е, че останахме с усещането, че си свършихме работата”, допълва д-р Чолакова.

Пациентката изказва благодарности за високия професионализъм и бързата реакция на екипа от акушер-гинеколози, анестезиолози-реаниматори и на медицинските специалисти по здравни грижи. Благодарение на тях майката и новороденото са в добро общо състояние.

Екипът, който е помогнал за успешното раждане и грижи за майката и бебето са д-р Екатерина Чолакова, д-р Любомира Кръстева, д-р Мина Рухини, Д-р Борис Георгиев, акушерките Христина Илиева и Стефка Нестерова, неонатологът д-р Софка Славова и анестезиологичната сестра Иванка Рускова, съобщават от лечебното заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика