Георги Пеев: Хемодиализата е четири пъти по-скъпа от един бъбречно трансплантиран

Носителят на златен медал от Световното първенство за трансплантирани призова за повече донорски ситуации у нас

OFFNews 24 април 2023 в 10:32 755 0

Георги Пеев

Снимка Личен архив

Георги Пеев, шампион от Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия

"Не сме толкова богати, за да си позволим да държим 6000 души на хемодиализа, при положение, че хемодиализата е четири пъти по-скъпа от един бъбречно трансплантиран. Дори икономическата логика казва да се правят повече трансплантации на бъбреци."

Това заяви по Нова телевизия Георги Пеев, победител на 100 м бруст от Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия. Пеев е с трансплантирани сърце и бъбрек. Другият ни представител Огнян Ганчев, който също е с трансплантирано сърце, спечели бронза на 100 м гръб.

Чувствам се страхотно, защото постигнах това, за което отидох - да има огромен отзвук нашето участие с Огнян Ганчев, да се чуе, че имаме проблем с органното донорство, да се правят повече трансплантации. В Австралия дори не си мечтаех за медал, не бях ходил на такъв форум, разказа Георги.


След преболедуван летен грип през 2011 г. бъбреците му отказват, по-късно се появява и проблем със сърцето. За бъбрек донор става майка му, а сърцето получава от семейството на Искрен, което само решава да дари органите на близкия си. Трансплантацията на сърце е извършена през 2015 г.

Тогава имаше светлина в тунела. Имаше Изпълнителна агенция донорство и трансплантации, директор беше Мариана Симеонова и колелото на системата се завъртя, после изведнъж беше счупено. Мъчно ми е, че в Румъния от началото на годината са направени 88 трансплантации, а у нас едва три, каза още шампионът от Пърт.

Обяснението според него е, че у нас на никого не му пука. Основният проблем е липсата на донор идентификация посочи той и уточни, че донорските центрове не са мотивирани да идентифицират донорските ситуации, болниците са търговски дружества, а тази дейност не е добре платена.

След трансплантациите станах много по-отговорен. Напуснах журналистиката, не мога да правя повече компромиси. Сега искам да изкача Килиманджаро и да кажа на всички, които имат някакви здравословни проблеми - не се отказвайте, борете се, имаме потенциал като нация. Просто трябва да спрем да мрънкаме, призова Георги Пеев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!