ЕК поиска обяснения за промените за паралелния износ на лекарства

OFFNews 22 май 2014 в 13:14 1939 0

ЕК поиска обяснения за промените за паралелния износ на лекарства

Европейската комисия поиска от България обяснения за това какво е наложило промените в Закона за лекарствата, свързани с паралелния износ на медикаменти, съобщи „Труд“.

От Главна дирекция „предприятия и промишленост“ на ЕК питат Министерството на здравеопазването защо не е уведомило комисията и държавите членки на ЕС за поправките в закона и защо българското правителство счита, че са необходими тези поправки.

Според промените в Закона за лекарствата търговците ще трябва да получават разрешение за износ на всеки медикамент от Изпълнителната агенция по лекарства в рамките на 30 дни.

Причината за промените е, че внесените в България лекарства могат да бъдат купени от търговци на едро и след това изнесени в други страни от ЕС, което в някои случаи води до недостиг на медикаменти у нас.

Освен това в поправките е заложено съставянето Експертен съвет по търговията на дребно с лекарства, с което се очаква да се стимулира откриването на аптеки в малките населени места.

Поправките бяха приети в средата на януари, но бяха върнати за разглеждани след вето на президента Росен Плевнелиев. Те бяха приети след ново разглеждане в края на февруари.

В края на март ГЕРБ сезира Конституционния съд заради поправките в Закона за лекарствата, като жалбата е била одобрена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика