Д-р Маджаров за случая ''Даная'': Защо момичето не е оставено за наблюдение след първия преглед?

OFFNews 20 февруари 2024 в 12:36 12125 1

Иван Маджаров

Снимка БГНЕС

д-р Иван Маджаров

Въпросът, който съм си задавал по казуса "Даная" от самото начало, е какво се е случило, че тя не е била оставена за наблюдение при първия контакт с лекар в "Пирогов". Защо преценката е била, че може да се прибере вкъщи при първия преглед, запита в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS председателят на УС на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

Той отказа да коментира хипотези за вина на лекарите и разпространения запис от заседание на Медицинския съвет на спешната болница с аргумента, че има правораздавателни органи, които трябва да установят истината и да се произнесат.

Д-р Маджаров не намира за логични призивите за отнемане на лекарски права, отправени от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, тъй като автентичността на записа по думите му не е установена.

Думите, които били изречени от лекари в някакъв запис, са лоши думи, друг е въпросът в коя съдебна зала и къде такива записи се признават за доказателство, защото при съвременните технологии, не твърдя, че записът е фалшив, това може да се направи. Неслучайно съдебната система не признава такива доказателства, не можем да установим най-малко кой, къде и какво казва, заяви шефът на БЛС.

Проф. Хинков за скандалния запис по случая ''Даная'': Очаквам отнемане на лекарските права

Той уточни, че Етичната комисия се е самосезирала, но изказа съмнение, че въз основа на записа не може да се твърди дали това е лекар и кой е той. "Аз се съмнявам", заяви Маджаров, според когото призивите за отнемане на права към Лекарския съюз са неуместни. Той подчерта, че това е вторият случай, в който здравен министър призовава за отнемане на права въз основа на запис и припомни казуса в горнояховската болница, по който лекарят беше оправдан, "но правата му бяха поискани от тогавашния министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов".

Д-р Маджаров каза още, че до момента е констатирано нарушение, свързано с лекарстворазпространението, проблем, който по думите му е възникнал, когато е преди година е била "написана амбулаторна процедура, която позволява да не се проследява пътят на медикаментите".

Втората проверка по случая Даная откри нарушения и в ''Пирогов'', и в ''ИСУЛ''

В коментар за наказанията, които може да наложи съсловната организация по решение на Етичната комисия, той обясни, че те варират от порицание, отнемане на заплата от 3 до 5 месеца, до лишаване от права от 3 месеца до 1 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика