Частната болница ''Сърце и Мозък'' даде Сербезова на прокурор

Проектът за изграждането на поредната мега структура в София беше задвижен при служебния министър Стойчо Кацаров, срещу него се обяви дори президентът Радев

OFFNews 21 юли 2022 в 11:03 1925 1

проф. Асена Сербезова

Снимка Архив/БТА

проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването в оставка

Частната болница "Сърце и Мозък" в Плевен е подала сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ срещу здравния министър в оставка Асена Сербезова. Сигналът е заради "съмнения за корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с влияние и конфликт на интереси", съобщиха от лечебното заведение.

Оттам се позовават на преписка по повод проекта за разкриване на високотехнологична болница „Сърце и Мозък“ в София.

Всички законови срокове са изтекли, като все още липсва произнасяне от министерството, посочват от болницата. Те се съмняват, че лично Сербезова задържа разрешението на „Сърце и Мозък“, въпреки заявлението на предишния служебен министър пред Народното събрание, че преписката е „перфектна“, се допълва в съобщението от болницата.

Министър Сербезова е издала пет заповеди за нови дейности на други частни и една държавна болница за същите медицински дейности, за които „Сърце и Мозък“ чака повече от година, допълват от лечебното заведение.

Зелена светлина за изграждането на болница "Сърце и Мозък" в София даде служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той обаче беше обвинен в лобизъм в полза на частното лечебно заведение.

По време на парламентарен контрол, през декември 2021 г., в отговор на въпрос от депутата Костадин Ангелов, Кацаров обяви намерението си да издаде разрешение за изграждане на частната болница в Казичене.

Ангелов запита на какъв етап е административната процедура за разрешение по изграждането на мегаболницата "Сърце и мозък" и какво е становището на НЗОК и ИАМН.

В отговор Кацаров съобщи, че въпросната болница е поискала две разрешения за дейност - едното в Бургас, а другото в София (Казичене). "Разрешението за Бургас сте го издали Вие, проф. Ангелов", посочи служебният здравен министър. По повод уточнението на депутата от ГЕРБ, че Кацаров е в близки отношения с инвеститора "Чайка Фарма" Кацаров заяви:

"Няма значение кой с кого се познава, ако отговаря на написаните правила – получава разрешение. Проектът има положителни становища от НЗОК, ИАМН, БЛС и Столична РЗИ. Единствената причина да не издам разрешени досега е, че исках лично да се уверя, че всичко с документацията е наред."

В отговор Ангелов подчерта, че не може да се сравнява разрешително, издадено за Бургас, със същото за София, тъй като в Бургас има недостиг на медицински дейности, за разлика от София.

Според Кацаров, да не издаде разрешително при положение, че всички документи са изрядни, би било закононарушение от негова страна защото при отказ държавата може да бъде съдена за пропуснати ползи. "Търсите под вола теле. Няма теле под този вол", опроверга той. 

Срещу строежа на поредната частна болница се обяви тогава и президентът Радев, който на среща с министрите от кабинета, по повод поредната COVID вълна, заяви:

„Очаквам пълна мобилизация на МЗ, посветена изцяло на организацията за посрещане на евентуална вълна и елиминиране на всякакви други дейности - анали, разчети, евентуално разрешение за бъдещи частни мегаболници".

Повод за забележката му стана бързата писта, по която здравните институции се опитват да дадат разрешение за работа на поредната мега болница в София, с над 500 легла и 19 клиники.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

1

Ibn Sina

21.07 2022 в 14:10

Все е имало безочливи и крадливи хора добрали се до министерски постове, ама с тази достигнахме до истински връх. Никаква я нямаше половин година да промени нещо, а от както е в оставка то не бяха смени на директори без обяснение, даване на десетки милиони кредити на окрадени болници, за да крадат пак, а накрая и с разрешителните за дейности се е заиграла. Не че "Сърце и Мозък" са като кристална роса, но въпросите им в случая са съвсем логични. Екипа в Министерство на здравеопазването в оставка има само един полезен ход - да обяви публично цените за всички "услуги", които предлага през оставката. За да няма сърдене и се стимулира конкуренцията. Който даде най-много - неговото става. То и сега е така, ама няма гласност. Браво на Продължаваме Промяната! Надяваме се пак такива кадри да издигнат и подкрепят! Много яко я борят корупцията.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews