Кацаров: Днес ще издам разрешение за изграждането на частна болница в Казичене

Янка Петкова 10 декември 2021 в 11:50 4530 1

Снимка Архив/БТА

Най-вероятно днес ще издам разрешение за изграждане на частна болница в Казичене. Това съобщи служебният здравен министър Стойчо Кацаров в отговор на въпрос от депутата от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

Проф. Ангелов запита на какъв етап е административната процедура за разрешение по изграждането на мегаболницата "Сърце и мозък" и какво е становището на НЗОК и ИАМН.

Той цитира и реплика на президента Румен Радев, който на заседание през август за готовността на служебния кабинет за следваща пандемична вълна предупреди:

„Очаквам пълна мобилизация на МЗ, посветена изцяло на организацията за посрещане на евентуална вълна и елиминиране на всякакви други дейности - анализи, разчети, евентуално разрешение за бъдещи частни мегаболници". Повод за забележката му стана бързата писта, по която здравните институции се опитват да дадат разрешение за работа на поредната мега болница в София, с над 500 легла и 19 клиники.

В отговор Кацаров съобщи, че въпросната болница тази година е поискала две разрешения за дейност - едното в Бургас, а другото в София (Казичене). "Разрешението за Бургас сте го издали Вие, проф. Ангелов", посочи служебният здравен министър. По повод уточнението на депутата от ГЕРБ, че Кацаров е в близки отношения с инвеститора "Чайка Фарма" министърът заяви:

"Няма значение кой с кого се познава, ако отговаря на написаните правила – получава разрешение. Проектът има положителни становища от НЗОК, ИАМН, БЛС и Столична РЗИ. Единствената причина да не издам разрешени досега е, че исках лично да се уверя, че всичко с документацията е наред."

В отговор Ангелов подчерта, че не може да се сравнява разрешително, издадено за Бургас, със същото за София, тъй като в Бургас има недостиг на медицински дейности, за разлика от София.

"Поредната частна болница означава фалирането на няколко държавни болници и то е в ход. На три лечебни заведения бяха сменени директорите и бяха освободени достатъчни легла, за да можете да дадете това разрешение. Институциите, които изредихте с положителни становища, са Ви подчинени, с изключение на Лекарския съюз и НЗОК, където имате представители в надзорните съвети."

Според Кацаров, да не издаде разрешително при положение, че всички документи са изрядни, би било закононарушение от негова страна защото при отказ държавата може да бъде съдена за пропуснати ползи. "Търсите под вола теле. Няма теле под този вол", опроверга той.

Друг въпрос към Стойчо Кацаров беше свързан с договорите за доставки на щадящи антигенни тестове за учениците. Проф. Асен Балтов от ГЕРБ поиска обяснение какво е наложило те да бъдат променени, каква е загубата за държавата от тези промени, какво е наложило изискване за над 75% срок на годност и дали има особени мнения на експерти, свързани с качеството на някои от тестовете.

По повод промяната на неустойката, която трябва да платят доставчиците, ако не изпълнят условията по договора, Кацаров уточни, че тя е променена на 5%, а не на 10% при втората покана за сключване на договори, за да се защити държавният интерес, тъй като при първата покана някои от сключилите договори фирми не са доставили тестове. 

Изискването за 75% срок на годност е стандартно за такава процедура, няма причина да се намалява, когато става дума за здравето на децата, посочи още той. Министърът за пореден път подчерта, че ведомството е успяло да намали прогнозната цена три пъти, което е позволило да бъдат закупени 4,7 млн. тестове, а не 1,5 както е било планирано първоначално. По думите му държавата само е спечелила от поръчките. 

По въпроса дали е имало експерти с особени мнения по тези поръчки той съобщи, че е имало две такива становища по една от четирите покани заради това, че съответната фирма не е предоставила мостри, с които да се удостовери качеството на тестовете.

В отговор Асен Балтов опонира, че промените на неустойките в договорите между двете поръчки са незаконосъобразни и че фирми, които са предложили да предоставят по-големи количества тестове на по-ниски цени (2-2,50 лв) са били пренебрегнати за сметка на други, чиито оферти са били с лев по-скъпи. Според депутата от ГЕРБ това е ощетило държавата с около 1 млн. лв.

Кацаров репликира, че Балтов разпространява фалшиви новини и че изпитва лична неприязън към него, защото го е уволнил от директорския пост в "Пирогов" за "маса злоупотреби". По думите му всички процедури са преминали при пълна прозрачност, а договорите с доставчиците на тестове са публикувани на сайта на здравното министерство.

Другите два въпроса бяха свързани със сигнали от родители за недостиг на лекарствата вентолин и пулмикорд, които се използват при заболявания на дихателната система при деца. В отговор Кацаров съобщи, че фирмата-производител на вентолин има производствени проблеми, които ще продължат до края на януари идната година, но могат да се използват генерични лекарства, от които има достатъчно в аптеките. С пумикорд наистина има затруднения, призна министърът и посочи, че в момента износът му от страната е забранен.

На друго запитване за недостиг на 6-валентната ваксина за деца от задължителния имунизационен календар министърът отговори, че такъв дефицит няма, в момента има наличност от 40 000 дози, а през януари ще бъдат доставени още 45 000.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

factchecker

10.12 2021 в 14:48

Крадците бяха разбити в парламента по темата за Сърце и Мозък. Казус няма, само вдигаме излишен шум за нещо, което е напълно в рамките на закона и правено винаги. От изкуствени атаки срещу служебното правителство не разбират каква голяма реклама правят на Сърце и Мозък.
 
X

Да помогнем на украинските деца!