Приют за болни животни очаква помощ от хора с добри сърца

OFFNews 12 май 2024 в 17:47 1798 0

кучета
Кучета от Дом Динев.

От години България не може да реши проблема с бездомните кучета и котки по улиците. Уж се вземат мерки, отпускат се финансирания и т. н., но сякаш те не само че не намаляват, ами и броят им расте. Естествено, приютите за животни са препълнени, а огромна част от животните стоят затворени в клетки с години, чакайки някой да ги поиска за приятел.

Въпреки че много от тях са здрави, млади, неагресивни...

А сега се замислете какъв е шансът куче или коте с тежки здравословни проблеми и трайни увреждания да си намери първо временен подслон, да получи адекватни медицински грижи и след това да получи шанс да се сдобие с осиновител. Ясно е - шансът е нищожен.

И все пак има място, в което и най-ощетените сред най-ощетените четириноги може да получи шанс за здраве. Казва се Дом Динев и се намира в село Априлово, Софийска област. Проблемът е, че скоро трябва да си тръгва оттам. Затова фондацията, която се грижи за приюта, в момента се опитва да изгради нов приют за животните.

"Той ще бъде построен върху терен в Елин Пелин с отреждане приют за животни, предоставен ни безвъзмездно от дарител. Предвиждаме там да бъдат настанени 94 кученца, които трябва спешно да преместим от село Априлово", обясняват от Дом Динев.

Проблемът е, че става дума за една наистина много мащабна инвестиция, за която, за съжаление, финансирането не е осигурено. Дом Динев се издържа изцяло от дарения и всички постъпления отиват за отглеждане и лечение на четириногите.

Първият етап от кампанията по набиране на средства за бъдещия приют се изразходват за геодезията, трасировка на имота и подравняването на терена. Сега обаче от Дом Динев търсят средствата за бетониране на площадката на приюта, за което са необходими около 10 000 лева. В момента тече кампания по набиране на средства на: https://platformata.bg/bg/kauzi/2168:4820-2024-04-19-04-57-33/details/campaign.html"

Кученцата очакват вашата помощ, приятели! Надяваме се целта да бъде постигната за два месеца. Изграждането на приют е трудна задача, но целта се постига когато не спираш да работиш за нейното осъществяване", призовават от Дом Динев.

"Животните, които са при нас, са с минимален шанс да бъдат осиновени. При нас те се лекуват и имат нужда от добро място", казва Пенко Динев основател на фондация Дом Динев и неин представляващ.

"Да се грижиш за стотици животни е много сложна задача, а работата е тежка - почистване на огромен брой помещения, медицински грижи, хранене, осигуряване на разходки. Реално доброволците за такава работа никак не са много", казва управителят.

Според него за изграждането на новия приют за кучета и котки в Елин Пелин ще са необходими около 150 000 лева. Домът за животните трябва да е готов до януари догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови