Борбата с рака у нас: ниско ваксинално покритие срещу HPV, липса на скрининги, криза за кадри

OFFNews 19 март 2024 в 19:12 1146 0

кръгла маса

Снимка PR Care

Кръгла маса „Време за ускорение. Заедно срещу рака в България“

Изключително ниско ваксинално покритие срещу рак на маточната шийка, липса на скрининги и кадрова криза отчита доклад за България от Европейската организация за борба с рака. Данните бяха представени по време на кръгла маса „Време за ускорение. Заедно срещу рака в България“, която се провежда под патронажа на народния представител Росица Пандова.

2,5% от българите с рак, причинен от човешкия папилома вирус

Онкологичните заболявания са ключов проблем пред обществото и здравеопазването и въпреки напредъка в медицината, остават основна причина за загуба на живот, каза Пандова. Време е да ускорим ход и затова търсим възможности за надграждане на знания и опит, чрез взаимодействие между държавите. Около 2,5% от раковите заболявания се дължат на човешкия папилома вирус, като и двата пола са уязвими, добави депутатът. Най-ефективният метод за превенция е ваксинацията, посочи още тя и допълни, че 156 държави в света имат национални програми за ваксинация срещу човешки папилома вирус. В България се осигурява безплатно ваксиниране срещу вируса за момичетата на възраст 11-14 г., но процентът на ваксинираните е 0,9 от момичетата в тази възрастова група, допълни Пандова.

Онкологичните заболявания втората по значимост причина за смърт у нас

В представения доклад се посочва, че в страната ни онкологичните заболявания са на второ място като причини за смърт. "Страната ви е на опашката по превенция на онкологичните заболявания. Съществуват огромни разлика във ваксинопрофилактиката по селата и в големите градове, заяви Норберт Куспел, старши координатор в Европейската организация за борба с рака. Той изтъкна значението на националния регистър на онкологичните заболявания, тъй като събраните данни могат да послужат за основа на бъдещи политики.

В България скринингът за рак на гърда през миналата година е обхванал 20,6% от целевата група, докато в ЕС е обхванал 54%, показва данните от доклада. През скрининга за рак на маточната шийка в България са преминали 56,8% от целевата група, като показателят за ЕС е 56%. Скринингът за рак на дебелото черво в България е обхванал 3,6% от целевата група, докато в ЕС са 36%, се посочва още в доклада. В страната ни липсват организирани програми за скрининг на рак на бял дроб и рак на простата, се отчита в документа.

Заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски припомни, че тази година за профилактика са предвидени много повече средства в сравнение с изминалите години. Националният план за борба с рака е представен в Брюксел и одобрен. "Въпросът е да бъде изпълнен по най-добрия начин, най-вече за ранното диагностициране на онкологичните заболявания", допълни доц. Околийски. По време на форума той обяви, че за първи път в България момчетата ще бъдат включени в националната програма за ваксиниране срещу HPV.

Осигурени са две нови скринингови програми за три вида заболявания при новородените, предвиден и е скрининг за здравнонеосигурени жени във възрастовата група 20-30 г. за ранно откриване на рак на маточна шийка, посочи още той. Има стъпки за създаване на модул „Онкология“ в Националната здравноинформационната система, който ще служи както като раков регистър. С помощта на регистъра ще може да се проследява пациента и да се използват данни за научни цели или здравни политики, уточни доц. Околийски.

Доц. Желязко Арабаджиев, член на борда на Мисията за рака на Европейския съюз към Европейската комисия, припомни, че през 2019 г. Европейската комисия е създала пет мисии, посветени на значими предизвикателства, като ракът е една от тях. Мисията за рака ще оперира във всяка страна от ЕС чрез създаване на национален хъб, каза още той. Ежегодно в ЕС от онкологични заболявания се разболяват 2,7 млн. души, а 1,3 млн. загиват. По думите му около 200 млрд. евро са финансовите разходи, свързани с диагностика и лечение на онкологични заболявания, посочи още доц. Арабаджиев.

Прогнозите са през 2050 г. да има нови 35 млн. случаи на рак, каза Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България. По думите ѝ нарастващото бреме на раковите заболявания се отразява заради застаряването на населението и заради излагането на хората на рискови фактори – тютюнопушене, алкохол и затлъстяване. Ракът на маточната шийка е най-разпространения сред момичетата и жените в много държави, каза още тя и посочи, че има широко съгласие за обединяване на усилията сред държавите и над 600 млн. евро са предвидени за борба с рак на маточната шийка. Целта на Световната здравна организация е достигане на 90% ваксинално покритие срещу човешки папиломен вирус. В България две жени всеки ден умират от рак на маточна шийка, а заболяването е второ по честота сред жените след рак на гърдата, допълни де Бройн.

Проблемът с липсата на кадри в здравеопазването ще стане още по-сериозен, тъй като средно 33 на сто от лекарите най-вероятно ще напуснат системата в следващите 12-13 години, което означава, че в този период трябва да бъде подменена една трета от работна ръка, каза Матиас Висмар, програмен мениджър в Европейската обсерватория за здравни системи и политики, който се включи във форума онлайн. В Италия, България, Латвия, Естония, Франция и Германия 55% от лекарите ще се пенсионират в следващите 12-13 години. Висмар посочи, че в някои държави това е особено забележимо след COVID пандемията, а мотивите за това решение са свързани със заплащането, условията на труд и социалната закрила на лекарите. По думите му България е единствената държава, в която има недостиг на здравни кадри във всяка медицинска специалност, в която се работи с пациенти с ракови заболявания. Тук има и най-ниска плътност на медицински сестри в сравнение със страните в ЕС, каза още той.

Проф. Георги Михайлов, заместник-председател на работната група за Националния антираков план, изрази тревогата си от липсата кадри и на позитивно отношение към тази медицинска специалност и посочи, че за това има много дълбоки причини. По думите му интересът на лекарите към онкологията не е висок заради липсващата комплексност в лечението на онкологичните заболявания и заради липсата на възможност за кариерно израстване. По повод позицията на Българския лекарски съюз той уточни, че Националният хъб на Мисията за рака не е частна организация и все още не със завършена структура.

По време на форума беше представен Европейския манифест за рака за 2024 г. В него се предвижда ранна диагностика на онкозаболяванията, елиминиране на рака свързан с HPV и вируса на хепатит Б, преодоляване на кадровата криза. Манифестът ще бъде представен във всички държави от ЕС, а след това и пред депутатите в Европейския парламент, съобщи Майк Мориси, главен изпълнителен директор на Европейската организация за борба с рака.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика